Podignuta optužnica protiv ISIL – ovog ratnika zbog nezakonitog oružja

Sarajevski Općinski sud potvrdio je optužnicu protiv osuđenika za ratovanje u Siriji Emina Hodžića, a koja ga tereti za nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Hodžić, koji je ranije pravosnažno osuđen zbog ratovanja u Siriji, prema navodima optužnice je 29. 11. prošle godine u sarajevskoj ulici Halida Kajtaza u vozilu kojim je upravljao, držao veću količinu oružja, municije i eksplozivnih materija, čija nabavka građanima nije dozvoljena.

Prema navodima Tužiteljstva, u vozilu je držao dvije automatske puške, ručni bacač raketa “zolja”, improvizovanu odskočnu minu, tri ručne bombe, preko 600 bojevih metaka i više okvirova za automatsku pušku, prenosi BIRN-Justice Report.

Hodžić je prvi povratnik sa sirijskog ratišta koji je s Državnim tužiteljstva sklopio sporazum o priznanju krivnje po kojem je osuđen na godinu zatvora u martu 2016. godine.

U presudi je navedeno da je avionom sa sarajevskog aerodroma 12. 3.  2013. otputovao u Istanbul te je ilegalno prešao granicu Turske i Sirije i ušao u grad Haritan u namjeri da se bori na strani takozvane Islamske države, gdje je boravio do juna iste godine.

U Sudu BiH su ranije potvrdili da je Hodžić svoju kaznu izdržao u sarajevskom Kazneno-popravnom zavodu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *