Počelo suđenje tužitelju Boži Mihajloviću

Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi počelo je suđenje za nesavjestan rad u službi Boži Mihajloviću, bivšem zamjeniku glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH, prenosi BIRN. Mihajlovića optužnica tereti da je nesavjesno postupio u vršenju službene dužnosti tužitelja propuštanjem nadzora nad radom Sadine Beridan-Zuhrić, koja je od polovine studenog 2006. radila kao daktilograf i referent u Tužiteljstvu BiH.

“Mihajlović je nesavjesno postupio u nadzoru nad radom Beridan-Zuhrić, koja je iz više predmeta koje je vodio optuženi uzela privremeno oduzeti novac. Bio je svjestan te mogućnosti i vjerovao da do toga neće doći, što se pokazalo kao suprotno, a čime je nastala  teža povreda prava osoba od kojih je privremeno oduzet novac“, kazao je čitajući optužnicu tužitelj Emir Neradin. Beridan-Zuhrić je, navodi se u optužnici, prisvojila privremeno oduzeti novac iz devet predmeta, pri čemu joj je propuštanje dužnosti nadzora od strane Mihajlovića omogućilo i zadržavanje prisvojenog novca bez da bude otkriveno njeno nezakonito postupanje, a usljed čega je nastupila imovinska šteta u iznosu većem od 100.000 KM.

Mihajlovićev odvjetnik Vlado Adamović ustvrdio je da je koncepcija optužbe “izvan svake pameti”. Optužnica protiv Mihajlovića nije smjela biti potvrđeno, drži Adamović, jer se pred Županijskim tužiteljstvom u Sarajevu vodi istraga protiv Beridan-Zuhrić, tako da će, dođe li do optuženja, postojati dva suđenja o istoj stvari. Stoga je Adamović zatražio odlaganje postupka do rješenja slučaja koji se vodi protiv daktilografkinje, ili spajanje predmeta, što je Sud odbio. Optužnicu je Adamović nazvao apsurdnom jer su, kako je naveo, drugi tužitelji potpisivali radnju izvršenja kaznenog djela, a sudi se Mihajloviću. “Mi smo protiv tih sedam tužitelja podnijeli kaznene prijave, a oni su svjedoci Tužiteljstva. Zato smatram da ovo suđenje nije pravično“, kazao je Adamović.

Na narednom ročištu svjedočit će tužitelj Oleg Čavka, čemu se Obrana protivila, jer je on jedan od sedam tužitelja protiv kojih je podnesena kaznena prijava. Sud je odbio žalbu Obrane, a Čavka će iskaz dati 2. listopada. BIRN

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *