Po pet godina zatvora za šverc kilograma heroina

Vanja Vuković (32) i Nemanja Matijaš (34) iz Prijedora osuđeni su u banjolučkom Okružnom sudu na po pet godina zatvora zbog šverca blizu kilogram heroina vrijednog oko 50.000 maraka.

Presudu im je izreklo vijeće kojim je predsjedavao sudac Pane Gavrić. U izrečenu kaznu uračunato im je vrijeme koje su proveli u pritvoru od 9. kolovoza prošle godine.

Ovom prilikom Sud im je ukinuo pritvor i oni su pušteni iz Kazneno popravnog zavoda u Banja Luci. Presudom su obvezani da plate troškove postupka u iznosu od 2780 maraka.

Prema Presudi Vuković i Matijaš su švercali 922 grama heroina radi dalje preprodaje. Drogu su nabavili od njima poznate osobe, a ona je otkrivena u Passatu 5 u kojem su oni bili. Droga je bila dobro skrivena u filtru za zrak. U optužnici je navedeno da im je namjera bila da drogu prodaju preprodavačima i konzumentima na području Banja Luke, ali su u tome spriječeni kada ih je uhitila policija. Obrazlažući presudu sudac Pane Gavrić kazao je da je Sud optuženima izrekao minimalne kazne.

– Prilikom odmjeravanja kazne u obzir je uzet način počinjenja kaznenog djela i vrsta droge koja je krijumčarena. Radi se o jednoj od najtežih vrsta narkotika koji uglavnom konzumiraju mladi. Smatramo da će se izrečenim kaznama postići svrha kažnjavanja, kazao je sudac Gavrić. Vuković je otprije poznat po činjenju kaznenih djela i osuđivan je. On  je 2007. godine dobio 30 mjeseci zatvora zbog podmetanja eksploziva pod automobil bivšeg načelnika Odjeljenja za suzbijanje zloupotrebe opojne droge u tadašnjem Centru javne sigurnosti Banja Luka Gorana Mikanovića. Prema toj presudi Vuković je za miniranje vozila dobio 500 maraka.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *