Plenković u Briselu: U BiH izigran duh Daytona

Hrvatski premijer Andrej Plenković je u izjavi za medije kazao da je prilikom današnje sjednice Europskog vijeća govorio i o izbornim rezultatima u BiH.

Što se tiče stanja u Bosni i Hercegovini nakon izbora Željka Komšića u Predsjedništvo, rekao je: “Pojasnio sam da smo zabrinuti zbog scenarija u kojem je u Federaciji većinski konstitutivni narod Bošnjaci izabrao člana Predsjedništva Hrvata suprotno volji Hrvata u BiH. Pojasnili smo da se time izigrao duh Daytona, da taj scenarij nije dobar za funkcioniranje BiH, niti za sva tri naroda, u ovom slučaju za hrvatski narod. Naš apel na članice EU-a da pomognu političkim akterima u BiH da usvoje novi izborni zakon koji bi bio pravedan i u skladu s presudom Ustavnog suda onemogućio ovakvu zlouporabu propisa koji je doveo do ove situacije. Većina je tek nakon mog izlaganja shvatila dimenziju problema. Borisov, Orban, Sancez, Macron, Mogherini su podržali intervenciju. Zaključili smo da će biti provedena rasprava koja bi pomogla da se EU više angažira na onome što je propušteno ovaj izborni ciklus. Govorio sam to iz kuta zemlje koja je najangažiraniji odvjetnik eursopskog puta BiH, kao što su bile i sve vlasti RH u zadnjih 30-ak godina. Možemo biti što se tiče ove teme zadovoljni i odjekom i argumentacijom jer ih većina to još nije imala prililke ovako čuti.”

2 thoughts on “Plenković u Briselu: U BiH izigran duh Daytona

 • listopad 18, 2018 at 7:26 pm
  Permalink

  Brini se o sebi nisi ti predsjednik BiH fa dajes izjave pizda ti materina dosta vas je vise

  Reply
 • listopad 18, 2018 at 10:14 pm
  Permalink

  Dobro je Rekao sto potvrdjuje kakva je tzv BIH nakaradna ilegalna nenarodna drzava koju Zapad silom kontrolise radi sebe a NE radi dobra naroda.

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *