PLENKOVIĆ O ČOVIĆU I BANJA LUCI: Bilo bi mi draže da brine o vitalnim interesima hrvatskog naroda u BiH

Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je danas da se nije čuo s Draganom Čovićem nakon njegovog odlaska na proslavu Dana Republike Srpske u Banjaluku.

On je dodao da Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine svoje odluke donosi neovisno o HDZ-u Hrvatske.

”Tu bi bilo dobro da svi skupa jasno naprave jednu ključnu distinkciju. HDZ Bosne i Hercegovine je neovisna stranka o HDZ Hrvatske i gospodin Čović i vodstvo Hrvatske demokratske zajednice donose svoje odluke i procjene o pojedinim pitanjima. Ovo nije bio prvi put, on je tamo bio nekoliko puta proteklih godina i tu temu ostavljam gospodinu Čoviću i HDZ BiH da je komentira”, poručio je Plenković.

Komentirajući kakvu je političku poruku Čović poslao, Plenković kaže da je izrazito važno da je stav RH prema BiH dobronamjeran i prijateljski.

– Mi smo bili zemlja koja je apsolutno najviše podržavala europski put BiH, ali uz osiguranje ravnopravnosti Hrvatskog naroda kao konstitutivnog naroda, dodao je.

Kazao je da trenutni izborni zakon u BiH omogućuje izigravanje Daytonsko-pariškog sporazuma i dovodi Hrvate kao najmalobrojniji konstitutivni narod u neravnopravan položaj.

– Kada gledate cijeli kontekst, važno je da u vremenu koje je pred nama, uz formiranje vlasti, uz nastavak europskog puta, međunarodna zajednica uz podršku EU-a pomogne BiH da donese jedan pravedan izborni zakon kojim će sva tri konstitutivna naroda biti de facto ravnopravni, dodao je Plenković.

Plenković kaže da bi mu bilo draže da Dragan Čović, koji je dobio 155.000 glasova, brine o vitalnim interesima hrvatskog naroda u BiH, prenosi HRT.

Podsjećamo, brojne reakcije izazvao je Čovićev odlazak u Banjaluku na ceremoniju obilježavanja Dana RS kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim. Lider HDZ-a u gradu na Vrbasu boravio je s delegacijom ove stranke koju su, među ostalima, činili Vjekoslav Bevanda i Josip Grubeša, ministri u Vijeću ministara BiH.

9 thoughts on “PLENKOVIĆ O ČOVIĆU I BANJA LUCI: Bilo bi mi draže da brine o vitalnim interesima hrvatskog naroda u BiH

 • siječanj 12, 2019 at 10:31 pm
  Permalink

  Samo HB Hrvate spasava SRBI imaju R.Srpsku a eto i muslimanima 5 kantona (23% BIH) i “Mirna Bosna” neka zive kao susjedi i upravljaju svako svojim zivotima i imovinom.Ovakava BIH je “Tamni vilajet”💀

  Reply
 • siječanj 12, 2019 at 10:34 pm
  Permalink

  Hrvatska treba da udari sankcije Bih i muslimanima radi ilegalnog izbora hrvatskog clana predsjednistva muslimanskim glasovima.

  Reply
  • siječanj 13, 2019 at 8:42 am
   Permalink

   Legalisti, za početak stavite državnu zastavu Bosne i Hercegovine i maknite križeve iz javnih ustanova jer ovo nije katolička teokratija već sekularna zemlja. Dalje, imajte barem malo osnovne ljudskosti i kulture pa se narodu obraćajte onako kako se narod zove (Bošnjaci), a ne koristeći vjerski identitet koji definitivno ne pripada svim Bošnjacima. Nakon što ispoštujete te dvije minimalne stavke onda se pozivajte na zakone i tražite rješenje problema izbora Komšića.

   Naci-fašistička sranja koja redovno servirate u Bosni i Hercegovini ostavite za kod kuće.

   Reply
   • siječanj 13, 2019 at 11:27 am
    Permalink

    Kriz je uvijek bio i bit ce u Hrvatskim ustanovama,nikad se maknut nece,ako smeta “bosnjacima” najbolje da se opet pokrste jer netreba puno da oni vjeru promjene..

    Reply
    • siječanj 13, 2019 at 12:49 pm
     Permalink

     Nisu to hrvatske već državne/entitetske/kantonalne ustanove, fašisto raspala.

     Vjeru ćemo mijenjati kako mi hoćemo i to se tebe ne treba ticati, to je osnovno ljudsko pravo koje su osporavali nacisti, fašisti i danas vi i komšije Srbi.

     Reply
     • siječanj 13, 2019 at 1:41 pm
      Permalink

      ..onu istu našu
      košulju pripremi
      na tavan je stavi
      za mene je spremi

      Bit će ona opet
      i sinu po mjeri
      kao što je bila
      mom djedu i meni..

      MP Thompson

 • siječanj 13, 2019 at 2:28 pm
  Permalink

  @Job: Nacisto. Jesi li ponosan na svoje naci-fašističko naslijeđe? 🙂

  Reply
  • siječanj 13, 2019 at 2:41 pm
   Permalink

   Ponosan sam na nase poturice koji vjeru mjenjaju za sitne pare
   Vladali bi ali ne ide vam,ta zelja je ostala od starih vremena,ni onda vam nije islo…

   Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *