Plenković na udaru zapadnih medija jer se ne slaže s haškom presudom

Britanski The Guardian s dozom upozorenja već piše da je “Plenković prvi čelnik u EU koji je podržao ratnog zločinca” i da se “otvaraju stare rane u Bosni

I dalje se ne stišavaju reakcije na hašku presudu šestorici bivših političkih i vojnih dužnosnika nekadašnje Herceg-Bosne, koja je završila šokantnom tragedijom – samoubojstvom trovanjem osuđenog generala Slobodana Praljka, u prijenosu uživo, pred očima javnosti.

Teza o udruženom zločinačkom pothvatu tadašnjeg vojnog i političkog vrha Hrvatske Republike Herceg-Bosne i Republike Hrvatske presuđena je pred haškim tribunalom, a kazne šestorici ostale iste i to unatoč, u drugostupanjskoj presudi, odbacivanjem odgovornosti za brojna djela koja su im se stavljala na teret. Inozemni mediji aktivno prate događanja, kako u BiH tako i u Hrvatskoj, kritički se odnoseći na stavove i reakcije hrvatskih dužnosnika u BiH i Republici Hrvatskoj.

Istovremeno, istodobno traje neviđen internetski rat na društvenim mrežama hrvatskih i bošnjačkih korisnika.

The Guardian: Plenković prvi čelnik u EU koji je podržao ratnog zločinca

Britanski The Guardian s dozom upozorenja već piše da je “Plenković prvi čelnik u EU koji je podržao ratnog zločinca” i da se “otvaraju stare rane u Bosni”.

“Presuda je proglašena ‘dubokom moralnom nepravdom’ od strane hrvatskog premijera, a vjeruje se da je ovo prva izjava čelnika vlade neke države članice EU kojom se daje potpora osuđenom ratnom zločincu”, piše The Guardian u svojoj velikoj reportaži iz Hrvatske i Hercegovine.

“Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je da se mora priznati da su neki Hrvati činili zločine u Bosni, ali govoreći o Praljkovoj smrti rekla je da je taj čin duboko pogodio srca Hrvata. Premijer Andrej Plenković rekao je da je presuda UN-ovog suda duboka moralna nepravda. Plenković vodi političku stranku koju je osnovao Tuđman, a Grabar-Kitarović bila joj je članica dok nije izabrana za predsjednicu”, piše The Guardian.

Ovaj list navodi i podijeljene reakcije iz samog Mostara, za kojeg navodi: “Na istoku su muslimani, a na zapadu Hrvati. Svi Hrvati nisu skloni glorificiranju Praljka, a njegova smrt ponovno je otvorila stare rane”.

Reakcije u BiH i Hrvatskoj tema su i u skoro svim utjecajnim medijima u Njemačkoj. Tako njemački Spiegel online piše: “Hrvatska žali za ratnim zločincem”. Međutim, Spiegel navodi i kako je pod njegovim zapovjedništvom i zapovijedi srušen mostarski Stari most, ali pri tom ne navodeći da je Žalbeno vijeće haškog suda utvrdilo suprotno te tako i izreklo u presudi: da je Praljak prije rušenja Starog mosta otišao na drugu dužnost, da nije zapovjedio rušenje ali i to da je rušenje Starog mosta bio nedvojbeni vojni cilj jer se preko istog vršio transport materijalno-tehničkih sredstava za potrebe Armije BiH.

Die Tageszeitung: Hrvatska se oduvijek teško suočavala s prošlošću

Osvrt na hašku presudu i ulogu Hrvatske u ratu u BiH piše i Die Tageszeitung. U tekstu ‘Posljednja presuda’ Die Tageszeitung, između ostalog zaključuje da se “Hrvatska oduvijek teško suočavala s prošlošću”, navodeći kako se u “nacionalističkim krugovima i dalje simpatizira ubilački ustaški režim, održavan milošću Mussolinija i Hitlera, a zločini tog režima i dalje uljepšavaju i prebijaju sa zločinima druge strane”.

I Der Standard zaključuje da se “po reakcijama hrvatskih nacionalista na Praljkovu smrt može pogrešno zaključiti da dotični nije ratni zločinac nego svetac”. Navodi se reakcija hrvatske vlade za koju se zaključuje da “odbija prihvatiti presudu hercegovačkoj šestorci, iako je sve dosadašnje presude iz Haaga poštovala”. Der Standard zaključuje da je “Praljkovo’stiliziranje u žrtvu” u zapećak gurnulo prave žrtve, muslimane koje je u srednjoj Bosni i Hercegovini ubijao i proganjao HVO”.

Također, poznati njemački tjednik Der Spiegel na svojem portalu, inače jednom od najposjećenijih u Njemačkoj, objavio je veliki članak u kojem se zgraža nad činjenicom da “Hrvatska tuguje zbog jednog ratnog zločinca”.

DW: ‘Haag dobar samo kad osudi druge’?

Deutsche Welle ide korak dalje i, analizirajući stanje zemalja na Balkanu postavlja pitanje je li Srbija amnestirani agresor, a po reakcijama zaključuje da je “Haag dobar samo kada osudi druge”.

“Presuda šestorici lidera Herceg-Bosne u Haagu iskorištena je da se na naslovnicama srpske štampe istakne kako je Haški sud ustanovio da je Franjo Tuđman zločinac, a da je Hrvatska označena kao agresor u Bosni i Hercegovini. Rano je govoriti o dalekosežnim pravnim i političkim implikacijama ovakve presude, ali srpskoj javnosti i medijima nije promaklo da su lideri takozvane Herceg-Bosne, zajedno s političkim i vojnim vrhom Hrvatske, proglašeni krivim za udruženi zločinački pothvat”.

No, ovaj medij navodi i da je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović “stala na loptu”, između ostalog navodeći i dijelove njenog obraćanja da “Hrvatska nije napala nikoga”.

“Svi u BiH, a posebno Hrvati i Bošnjaci u Federaciji moraju se izdići iznad toga, za oba naroda. Pozivam sve da se presuda ne bi zloupotrebljavala, nego da ona bude kraj jednog i početak drugog razdoblja”, navode se riječi hrvatske predsjednice kao i njena najava

da će “u najskorije vrijeme posjetiti BiH kako bi spriječila da presuda pogorša odnose Zagreba i Sarajeva”.

Internetski rat – Facebook blokirao na stotine profila

Prijetnje od kojih većina ima i vrlo ozbiljan karakter, jezik mržnje, huškačka retorika i neviđene eskalacije međunacionalne mržnje potresaju u internet “bojno polje”. Zbog objave podrške i fotografija Slobodana Praljka od pojedinih korisnika uslijedile su masovne prijave prema Facebooku. Facebook je na iste reagirao obaviješću da korisnici provjere sadržaj svoje stranice, a potom i da korisnici krše Facebookova pravila istim blokirajući pristup profilima na 24 sata pa do čak i do 30 dana ili u potpunosti. Njihove objave i fotografije Facebook je uklonio.

Piše: V. Herceg, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *