Plenković: Legitimni interesi BiH ostati će netaknuti

ZAGREB – Ponovna bura koja se podigla u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj oko izgradnje Pelješkog mosta čini se ipak jenjava te će se stvari rješavati u relativnom miru i kroz konstruktivan dijalog. Naime, hrvatski premijer Andrej Plenković jasno je dao do znanja kako niti jedan legitimni interes BiH neće biti ugrožen u pismu upućenom predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru te predsjedatelju Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću.

– Hrvatska ima pravo izgraditi most na svom teritoriju te da će pritom sva prava i legitimni interesi BiH kao obalne države ostati netaknuti, naglasio je Plenković.

Dijalog i uvažavanje

Nadalje, u pismu je izvijestio Junckera i Zvizdića o svemu  što je Hrvatska poduzela u vezi s projektom cestovnog povezivanja s južnom Dalmacijom i izgradnjom Pelješkoga mosta, projektom od iznimne važnosti i za Hrvatsku i za Europsku uniju, kao trajnom rješenju pitanja hrvatskog i europskog teritorijalnog diskontinuiteta kod  Neumskoga koridora.

Podsjetio je da se ovaj projekt realizira u konzultacijama s Europskom komisijom te u dijalogu s BiH kao i na značajan financijski doprinos Europske unije koja sa 357 milijuna eura financira dosad najveći i najvažniji infrastrukturni projekt u Hrvatskoj te da je u tijeku javna nabava i odabir izvođača. Odgovarajući na ranija pisma Zvizdiću i te njegovom zamjeniku Vjekoslavu Bevandi, podsjetio je na dijalog koji Hrvatska vodi s BiH još od 2005. godine o izgradnji Pelješkoga mosta.

– Postignuto je izričito razumijevanje o tome da Hrvatska ima pravo izgraditi Pelješki most na svojem državnom području, uz poštivanje prava BiH na neškodljiv prolaz. Na tim su temeljima utvrđeni i tehnički parametri mosta koji ni na koji način neće osujetiti uživanje svih prava i legitimnih interesa BiH na moru, poručio je Plenković. Navodi i to kako su BiH i Hrvatska još 1999. potpisale Ugovor o državnoj granici koji se, iako još nije na snazi, privremeno primjenjuje od dana potpisa pa proizvodi iste pravne učinke kao da jeste na snazi. Piše i to kako se planirani Pelješki most nalazi oko 500 metara od utvrđene granične crte u dubini hrvatskog graničnog područja. Podsjetio je kako se o izgradnji mosta govorilo na sjednici Vlade Hrvatske  Vijeća ministara BiH u srpnju ove godine u Sarajevu, gdje je tom prilikom dogovoren nastavak suradnje resornih ministarstava u vezi sa gradnjom mostova.

Isto tako, potvrdio potporu koju Hrvatska pruža BiH na njezinom putu prema europskim integracijama te izrazio punu spremnost za daljnji razvoj odnosa uz međusobno uvažavanje, poštivanje mjerodavnih pravila i načela međunarodnoga prava.

Politička kriza u BiH

Cijela zavrzlama oko Pelješkog mosta traje od samih početaka, odnosno najava kako bi se taj most mogao graditi, ali posljednjih mjeseci ponovno se aktualizirala. Naime, uglavnom bošnjački političari usprotivili su se početku gradnje dok se ne riješe prijepori oko razgraničenja na moru s Hrvatskoj i pristupa otvorenome moru. Nakon toga, kako to obično biva u našoj zemlju, svatko je tumačio stvari onako kako mu odgovaraju, Zvizdić i pojedini ministri su pisali zasebna pisma dužnosnicima Hrvatske i EU.

Da politička kriza bude na vrhuncu, Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH bez glasova hrvatskih zastupnika usvojio je Deklaraciju kojom se traži obustava gradnje, da bi kasnije Dom naroda, sada bez glasova bošnjačkih izaslanika, usvojio svoju Deklaraciju u kojoj tvrde kako je Deklaracija ZS PS BiH samo njihov stav, a ne stav države. Nakon toga stvari su se ipak smirile pa ostaje za vidjeti hoće li se sve, kako bi bilo i normalno, rješavati dijalogom dvije prijateljske zemlje ili će se u preuranjenoj predizbornoj kampanji u BiH ovo pitanje dodatno politizirati.

Zvizdić: Depolitizirati pitanje Pelješkog mosta

Denis Zvizdić, predsjedatelj Vijeća ministara BiH, pozdravio je stavove hrvatskog premijera Andreja Plenkovića te smatra kako je poziv na dijalog dobra stvar. “Zbog toga ću osobno predložiti da se što prije sastanu stručni tomovi obje zemlje, a da medijator bude Europska komisija koja bi u ovom procesu doprinijela da se nađe najbolje rješenje koje će zadovoljiti obje strane”, rekao je Zvizdić. Nužnim smatra kako se ovo pitanje mora depolitizirati te prepustiti struci poštujući međunarodno pravo. Isto tako, navodi kako je za razliku od nekih drugih visokih dužnosnika Hrvatske Plenković naklonjen BiH zbog čega i očekuje da bi se u sljedećih nekoliko mjeseci naći adekvatno rješenje ove problematike.

Piše: Dragan Bradvica, dragan.bradvica@dnevni-list.ba

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *