Plemići danas u dva ždrijeba

Zrinjski je već neko vrijeme u pogonu, no zbog Svjetskog prvenstva je kao i svi ostali klubovi u sjeni. Pa ipak, danas bi Plemići opet trebali privući nešto pažnje, točnije – njihov prvi europski protivnik.

U Nyonu će se danas od 12 sati biti održati ždrijeb parova 1. i 2. kola kvalifikacija za Ligu prvaka, među nositelje uskočit će i bh. prvak Zrinjski. Povlašteni položaj mogao bi pomoći da jedan naš prvak preskoči prvu prepreku, što se očekuje još od Modriče 2008. godine, ali sve i da ne uspije, mostarski će premijerligaš garantirano odigrati četiri utakmice. Za to je zahvalan promijenjeni sustav natjecanja po kojem će Zrinjski ne uspije li se plasirati u 2. kolo ispasti – u 2. kolo Europske lige.
No, o utješnim utakmicama Mostarci ne žele razmišljati. Žele proći dalje, a to se stalno ističe kroz pojam ‘europskog iskoraka’, kojeg je trebao donijeti Blaž Slišković, no on se nakon dvije vezane titule s Plemićima odlučio povući pa je posao prebačen na nasljednika mu – Antu Mišu. Za vikend je s Mostarcima odradio mini-ciklus treninga u Međugorju, danas će sa ekipom osluškivati vijesti sa ždrijeba u kojem čeka ne prvotnih šesnaest, nego šest potencijalnih protivnika.

Naime, iako je UEFA prvotno najavila da neće praviti podskupine uoči ždrijeba, u nedjelju je to ipak urađeno, tako da se broj potencijalnih protivnika smanjio na šest. To su prvaci Slovačke (Spartak Trnava), Malte (Valletta), Armenije (Alaškert), Crne Gore (Sutjeska), Latvije (Spartaks) i Estonije (Flora). Do Crne Gore je najmanje kilometara (112), slovački potencijalni rival ima najjači koeficijent, a prošle je sezone pokazao i zašto – izbacio je Hibernians i Širak te nakon penala ispao od bečke Austrije. Malteška Valletta ne bi bila loš ‘izbor’, do armenskog Alaškerta je preko 2000 kilometara, latvijski Spartaks je dosta bliže, ali usprkos malom europskom iskustvu, čini se da je protivnik s kojim ne bi bilo lako (Astana ih je prošle sezone teškom mukom izbacila). Preostaje još estonska Flora iz Tallinna (udaljen 1800 km od Mostara), koja je prošle sezone zapela na slovenskim Domžalama.
– S obzirom da sam već ranije izjavio da bih volio kada bismo izbjegli prvake Slovenije, Makedonije i Slovačke, jasno da u ovom društvu najtežim protivnikom smatram Spartak, ocijenio je strateg Zrinjskog, Miše.

– Bilo kako bilo, pričekajmo ždrijeb, a onda ćemo vidjeti protiv koga ćemo tražiti prolaz dalje, što će biti naš cilj bez obzira na ime protivnika, dodao je.

Tu neće biti kraj neizvjesnosti za Mostarce. U Nyonu će danas od 13 sati biti održan i ždrijeb 2. kola Europske lige u sklopu rute prvaka – za klubove koji ispadnu na preliminarnom kvalifikacijskom turniru (3) i u 1. kolu kvalifikacija Lige prvaka (16), što će reći da će Zrinjski saznati i ime rivala u drugom po redu europskom kupu s kojim će igrati u slučaju da preskoči prvu prepreku. Željezničar, Sarajevo kao nositelji i Široki Brijeg kao nepostavljen svoje će protivnike u 1. kolu kvalifikacija za Europsku ligu saznati u četvrtak.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *