Plaća li itko Iliju Lasića?

Ako su točne informacije koje govore izvori Dnevnog lista, a to je da Ilija Lasić već više mjeseci ne prima plaću iz proračuna, postavlja se pitanje tko i na koji način plaća njegov angažman na mjestu ravnatelja policije?

Iako se u javnosti već odavno špekulira da između SDA i HDZ-a zbog igara oko ravnatelja policije ponovo ispaštaju proračunski korisnici i građani HNŽ-a, jučer je jedno stranačko priopćenje dalo i formalnu potvrdu dubine problema i nepovjerenja koji opterećuju odnose između dvije vladajuće stranke u HNŽ-u.

Lasić bez plaće

Naime, sada je potvrđeno da komesar policije u HNŽ-u Ilija Lasić ne prima plaću, iako još uvijek nije formalno smijenjen s te funkcije od strane Vlade HNŽ-a. Ne(smijenjeni) ravnatelj policije trenutno nema primanja zbog odbijanja županijskog ministra financija Adnana Faladžića da potpiše isplatu plaće Lasiću, jer smatra da se on na toj poziciji nalazi nezakonito.

Cijeli slučaj je eskalirao, a kriza još više produbljena nakon pokušaja da se na sjednici Vlade HNŽ-a razriješi i ponovo imenuje Lasić za šefa policije u HNŽ-u. Kako sada stvari stoje, Nevenko Herceg, kao premijer Vlade HNŽ-a pripremio je odgovor na potez ministra financija Adnana Faladžića, tako što će blokirati isplate svih grantova proračunskim korisnicima, a možda i druge vrste isplata.

Ovakvo ponašanje osudio je i javno hercegovačko-neretvanski županijski odbor SBB-a, koji inače podržava Vladu HNŽ u kojoj su SDA i HDZ, pa se može smatrati i njihovim koalicijskim partnerom. Iz te stranke su istakli su kako je javnosti poznato da je Županijski sud poništio odluku o imenovanju Ilije Lasića za policijskog komesara, što po njihovom mišljenju, ne bi bilo sporno kada bi se odluke suda poštovale, a ne kao što je ovdje slučaj –  bezobrazno ignorirale i prebacivale na politički teren.

“Opravdanim obustavljanjem isplate plaće nezakonitom komesaru od strane ministra financija HNŽ-a koji dolazi iz SDA, HDZ BiH je odgovorio preko županijskog premijera koji je obustavio isplate svim proračunskim korisnicima, što je svojevrstan presedan kada je riječ o sukobu na relaciji SDA-HDZ u ovoj županiji”, rekli su iz SBB-a i na taj način potvrdili još jednu političku krizu u HNŽ-u koja će očigledno na naplatu doći upravo građanima.

Volonterski rad?

Nakon ovog saznanja, evidentno je da je politička kriza zbog funkcije ravnatelja policije u HNŽ-u dobila novu dimenziju. Podsjećamo da je prošlog mjeseca u istom danu Sindikat policije bio zaprijetio štrajkom zbog kašnjena plaća, očigledno upravo zbog plaće Ilije Lasića. U tom momentu vlast je ipak promptno reagirala, štrajk je isti dan zaustavljen jer su plaće isplaćene. Očigledno svima osim Iliju Lasiću, tvrdi izvor Dnevnog lista. Ovoga mjeseca, scenarij je izgleda isti, samo su koleteralna šteta drugi korisnici proračuna preko čijih leđa se ponovo odvija ova beskrajna trakavica.

S druge strane, ako su točne informacije koje govore izvori Dnevnog lista, a to je da Ilija Lasić već više mjeseci ne prima plaću iz proračuna, postavlja se pitanje tko i na koji način plaća njegov angažman na mjestu ravnatelja policije? Jer, zaista je teško vjerovati da bi netko tako odgovornu funkciju, još uz presudu suda kojom se kaže da se na tom mjestu nalazi nezakonito, obavljao besplatno i na volonterskoj osnovi!? U slučaju da Lasić ne obavlja posao ravnatelja policije, postavlja se pitanje u kojem se statusu nalazi?

Dug put do ‘zakonitog’ ravnatelja policije

Paralelno s ovim, u tijeku je proces izbora novih članova Neovisnog odbora koji bi trebao, nakon što bude imenovan, u konačnici predložiti novog ravnatelja policije MUP-a HNŽ-a. Po svemu sudeći, izbor tih članova još uvijek nije ni blizu. Iako su obavljeni razgovori sa 29 prijavljenih kandidata, kada će se nadležno povjerenstvo usuglasiti oko sedam imena, koje nakon toga treba imenovati Skupština HNŽ-a, još uvijek je neizvjesno. Zadnje informacije govore da pomaka nema, a jedan od uzroka bi mogao biti i to što su za članove povjerenstva, njih četvero, koji trebaju izvršiti taj izbor imenovana po dva kadra HDZ-a i SDA, pa se i u tom tijelu došlo do pat pozicije. Na taj način cijeli slučaj je ponovo pretvoren u čisto politikanstvo i nadmudrivanje između SDA i HDZ-a., što opet na kraju na naplatu dolazi samo građanima.

Piše: G.S., mostar@dnevni-list.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!