Pišem ti pismo…

Tematika izgradnje mosta kopno-Pelješac, a čiji projekt je u potpunosti prilagođen zahtjevima Bosne i Hercegovine za neometan pristup neumskom zaljevu, i dalje je u fokusu javnosti u BiH, pri čemu bošnjački politički predstavnici i dalje žele gradnju mosta vezati uz pitanje razgraničena na moru, a nekoliko predstavnika bošnjačkog naroda u državnim tijelima vlasti do sada je slalo pisma na adrese u Europskoj uniji.

Međutim, predstavnici hrvatskog naroda već jedno vrijeme pokušavaju Zagrebu i Bruxellesu pokazati kako izvršna vlasti BiH nije zauzela službeni stav o gradnji mosta te kako su istupi iz BiH jednostrani potezi predstavnika jednog naroda.

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar financija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda tako je jučer uputio pismo  predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću te visokim zvaničnicima Europske unije  u kojem ih obavještava da Vijeće ministara BiH nije zauzelo službeni stav o izgradnji Pelješkog mosta.

Ministar Bevanda prezentirao je premijeru Hrvatske i dužnosnicima EU činjenice, koje se odnose na navode iz pisma predsjedatelja Vijeća ministara Denisa Zvizdića, navodeći da se on samoincijativno obratio Plenkoviću i institucijama EU iznoseći osobni i stav svoje političke partije – Stranke demokratske akcije (SDA), a nikako stav Vijeća ministara BiH.

Izvješće na Vijeću ministara

Zamjenik Predsjedatelja Vijeća ministara BiH,  osim hrvatskom premijeru Plenkoviću, pismo je uputio na adrese Jean-Claude Junkera, predsjednika  Europske komisije, Corine Cretu, povjerenika Europske komisije za regionalnu politiku i Lars-Gunnar Wigemarka, šefa Izaslanstva Europske unije u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH.

– Vezano za činjenicu koja je navedena u pismu da je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, na 49. sjednici održanoj 5.7.2017. godine zatražio od Vijeća ministara BiH da uputi notu Republici Hrvatskoj o obustavi svih aktivnosti u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta dok se ne postigne potpuna obostrana suglasnost, bitno je istaknuti da Vijeće ministara BiH nije usvojilo ovaj zaključak, navodi se u pismu ministra Bevande.

U nastavku pisma ističe se da je Vijeće ministara BiH na 108. sjednici održanoj 19.7.2017. godine jednoglasno usvojilo izvješće ministra prometa i veza BiH, gdje stoji da nema formalnih zapreka za izgradnju Pelješkog mosta i da to ne treba povezivati s konvencijom o pravu mora.

– Naglasio bih također da g. Zvizdić, prilikom slanja pisma nije izvršio niti konsultacije sa članovima kolegija Vijeća ministara BiH radi usuglašavanja stavova koje iznosi, niti je navedeno pismo ponudio na izjašnjenje Vijeću ministara BiH. Navedeno pismo upućeno je jednostrano od jednog člana Vijeća ministara BiH te ni na koji način ne predstavlja stavove hrvatskih i srpskih članova Vijeća ministara BiH, naglasio je  ministar Bevanda. Pritom je dodao kako smatra svojom obvezom da obavijesti Vladu Hrvatske i institucije EU o činjeničnom stanju jer je u jednom dijelu bh. medija pismo predsjedatelja Zvizdića predstavljeno kao službeni stav Bosne i Hercegovine.

-Nadam se da navedeno pismo, koje izražava stav isključivo pojedinca i jedne političke stranke, neće narušiti dobrosusjedske odnose između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske te da ovakvi pojedinačni stavovi neće dodatno negativno utjecati na kredibilitet BiH i naš put ka članstvu u Europskoj uniji, zaključuje u svom pismu zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda

Mostovi povezuju a ne razdvajaju

S druge strane, dan ranije predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović razgovarao je na ovu temu s predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović te je tom prilikom predsjednici prenio kako nema nikakvih formalno-pravnih prepreka za izgradnju Pelješkog mosta, a da se ne može utjecati na individualne stavove i reagiranja pojedinih dužnosnika u BiH.

Čović je dodao je da u BiH određene političke snage koriste pitanje izgradnje Pelješkog mosta u dnevnopolitičke svrhe i u kontekstu predizborne kampanje za opće izbore 2018.

– Zbog toga se namjerno projiciraju problemi u međudržavnim odnosima sa Republikom Hrvatskom tamo gdje oni objektivno ne postoje. Istina je da mostovi povezuju a ne razdvajaju i da će od izgradnje Pelješkog mosta obje zemlje imati obostrane koristi, osobito lokalna zajednica u općini Neum, koja će nakon njegove izgradnje mnogo normalnije moći funkcionirati u vrijeme ljetne sezone, priopćeno je iz Čovićevog ureda.

U vezi tog pitanja zajednička je ocjena da je Pelješki most važan projekt, kako za Republiku Hrvatsku, tako i za Bosnu i Hercegovinu, širu regiju i EU. Riječ je projektu razmjera i značaja kojeg treba pozdraviti i koji je u interesu svih, a pri tom je važno naglasiti da Republika Hrvatska most gradi isključivo na svojem teritoriju, ni na koji način ne dovodeći BiH u izolaciju. Naprotiv, njegova izgradnja donosi nove prilike, posebno za unapređenje turističkih potencijala općine Neum.

Izetbegović o Čovićevom razgovoru

S druge strane jučer je poslano priopćenje iz ureda člana  Predsjedništva Bakira Izetbegovića u kojem se kaže kako je predsjedavajući Čović, na sastanku sa predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, “iznio stavove koji su suprotni službenim stavovima Predsjedništva BiH.

-Postupajući na taj način, Čović je doveo u zabludu i bosanskohercegovačku i hrvatsku javnost. Nije istinita tvrdnja da „što se tiče institucija BiH, nema nikakvih formalno-pravnih smetnji za izgradnju Pelješkog mosta“. Stvari su upravo obrnute. Podsjećamo Dragana Čovića na službeni stav Predsjedništva BiH iz 2007. godine, koji je jednoglasno usvojen i koji  glasi: „Bosna i Hercegovina je protiv izgradnje mosta do rješavanja otvorenih pitanja vezanih za identificiranje morske granične crte između dvije države“. O navedenom stavu su tada obaviješteni i najviši dužnosnici Republike Hrvatske, navodi se u priopćenju.

Hrvatska ispunila zahtjeve BiH

Ukoliko se pogleda kronologija dosadašnjih događaja vezanih uz gradnju mosta vidljivo je  kako je Hrvatska ispunila sve tehničke zahtjeve koji su dolazili iz BiH te prilagodila projekt gradnje mosta za potrebe Bosne i Hercegovine.

Od 2006. godine postojalo niz razgovora koordinatora stručnih grupa i prepiski, a održana su i tri bilateralna sastanka, a na zadnjem koji je održan 7. 12. 2006., potpisana je usuglašena zabilješka u kojoj se, između ostalog, navodi kako je prihvaćen prijedlog bosanskohercegovačke strane o širini plovnog puta od 200 metara te visini svijetlog otvora mosta od 55 metara. Takvi gabariti omogućuju prolazak i najvećih brodova ka Neumskom zaljevu. Istodobno, u više su navrata iz Hrvatske stizale izjave kako se most gradi u hrvatskim teritorijalnim vodama i to najmanje 400 metara od vjerojatne crte razgraničenja s BiH na moru.

Piše: D. Pušić, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

 

 

One thought on “Pišem ti pismo…

  • rujan 14, 2017 at 2:32 pm
    Permalink

    Tzv BIH je vjestacka protivpravna silom stvorena Nato drzava i nikada dok postoji nece biti normalna

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!