Pet godina Inicijative “Pojas i put“

SARAJEVO – Kineska Inicijativa „Pojas i put“ značajna je šansa za zemlje potpisnice, među kojima je i BiH. Stoga BiH treba prepoznati mogućnosti i odgovoriti strateškim pristupom, poručio je danas član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić na simpoziju u Vanjskotrgovinskoj komori (VTK) BiH tema kojeg je bila „Pet godina Inicijative ‘Pojas i put’: Suradnja i šanse“.

Petogodišnjicu nastanka Inicijative koja bi trebala oživjeti ekonomske, ali i druge veze zemalja na nekadašnjem Putu svile, VTK BiH obilježila je tim simpozijem u suradnji s bh. Centrom za promociju i razvoj Inicijative „Pojas i put“.

Ivanić u obraćanju sudionicima ukazao na aktuelnost termina “Put svile” koji je, iako nastao prije više od 2.000 godina, poprimioi ozbiljnu civilizacijsku karakteristiku uvezivanjem različitih društava i širenjem neke vrste prijateljstava.

“Nakon što je ušla u period ekonomske stabilizacije, Kina se opredijelila na drugačiji pristup širenja svoje globalne uloge. Izdvojila je značajan novac u zemlje Puta svile. Inicijativa 16+1 dobila je na zamahu, nasuprot drugim inicijativama koje završe bez stvarnih rezultata. Vidljivo je da će biti ulaganja u energetski sektor i infrastrukturu, a za BiH bi bilo jako dobro da se pripremi za to. Ne vidim tako brzo potencijalno većeg investitora koji bi bio zainteresiran za naše prostore. Volio bih da uspijemo a to je do nas“, dodao je Ivanić koji je ocijenio da se radi o vrlo ozbiljnom projektu i da Kina čini više na promociji suradnje prema bh. strani no obratno.

Sudionicima simpozija obratila se i veleposlanica Kine u BiH Chen Bo koja je navela da već samo Ivanićevo prisustvo govori o potpori BiH Inicijativi „Pojas i put“ i o pozornosti koja se pridaje odnosima s Kinom. Kako je napomenula, danas su više od sto zemalja i međunarodnih organizacija potpisnice dokumenta o suradnji u zajedničkoj izgradnji Pojasa i puta, Inicijative čiji su glavni koncepti uključeni u dokumente bitnih međunarodnih institucija, kao što su UN i G20. “Načela zajedničkih konzultacija, zajedničkog doprinosa i ostvarivanja zajedničkih interesa su široko prepoznatljivi. U zadnjih pet godina, ukupna trgovinska razmjena Kine i zemalja u okviru Pojasa i puta je premašila pet trilijuna američkih dolara. Kina je izravno uložila više od 60 milijardi dolara i stvorila više od 200.000 radnih mjesta u uključenim zemljama“, podaci su koje je iznijela veleposlanica. Prema njenoj ocjeni, Inicijativa “Pojas i put“ dala je  novi zamah odnosima Kine i BiH dok je regionalna suradnja zemalja Jugoistočne Europe bitna agendu za BiH i druge zemlje regije na europskom putu. Chen Bo stav je da odnosi Kine i BiH mogu dobiti još bolji zamah u kontekstu Inicijative “Pojas i put“ i suradnje u okviru 16+1, i to u tri segmenta: jačanjem sinergije politika, iskorištavanjem potencijala za suradnju i ostvarivanjem trilateralne suradnje. “Kina podupire proces eurointegracija i raduje se očuvanju jedinstva, stabilnosti, otvorenosti i prosperiteta EU-a. Inicijativa “Pojas i put“ i suradnja 16+1 nisu ekskluzivni i zatvoreni klub, već velika, otvorena i transparentna platforma. Spremni smo istraživati i mogućnosti trilateralne suradnje Kine, BiH i drugih zemalja Jugoistočne Evrope, kao i Kine, BiH i zemalja članica EU-a kroz jačanje regionalne suradnje“, istaknula je kineska veleposlanica u BiH.

I potpredsjednik VTK BiH Vjekoslav Vuković je mišljenja da je Inicijativa “Pojas i put“ doživjela je značajnu ekspanziju na nakadašnjem Putu svile. “To nije samo ekonomska šansa već i šansa za turističke, kulturne i brojne druge veze“, rekao je on.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *