PENALI, PENALI, PENALI… Vatreni su već istrenirali želudac za kreč

Englezi ih se, iako su tako izbacili Kolumbiju i riješili se bremena prošlosti, i dalje boje k’o đavo krsta. Penali im ne leže, to je za njih najgori mogući scenarij – koji ne može završiti dobro. Kolumbija im je pokazala da ipak može, ali dva put zaredom na jednom Mundijalu? Hrvatskoj je to pošlo za rukom, čime je ponovljen uspjeh Argentine iz Italije 90. (izbacili Jugoslaviju i Italiju), ali mogu li Vatreni tri puta zaredom?

BBC je objavio zanimljivu analizu o jedanaestercima na dosadašnjim svjetskim prvenstvima. Od 240 penala 170 je uspješno izvedeno. Vratari su imali 49 obrana, 12 udaraca je završilo u okviru gola, a ostalo pored ili preko. Najbolje mjesto za gađati gol je desni ili lijevi gornji kut. Takvih jedanaesteraca je bilo 15 i golmani nisu zaustavili niti jedan, a čak 90 posto uspješnosti imaju udarci polu visoko ili visoko u neku od golmanovih strana. Nijemci su ‘kraljevi’ izvođenja jedanaesteraca. Na svjetskim prvenstvima su četiri puta izvodili kaznene udarce i svaki put prošli dalje (1982., 1986., 1990., 2006.).

Međutim, polako im prijete Vatreni. Od reprezentacija koje su barem dva puta izvodile kaznene udarce u povijesti svjetskih prvenstava samo još Hrvatska ima 100-postotni učinak – dva od dva. Do ovog SP-a najgori su bili Englezi. Gordi Albion je do Rusije izgubio sve tri utakmice u kojima su izvodili jedanaesterce – 1990. godine u Italiji, 1998. u Francuskoj i 2006. u Njemačkoj. U Italiji su ispali u polufinalu od Njemačke, u Francuskoj od Argentine u osmini finala, a u Njemačkoj od Portugala u četvrtfinalu. Niti na europskim prvenstvima nemaju ništa bolji skor. Četiri puta su pucali penale, a tri puta ispali. Najviše puta jedanaesterce su izvodili Argentinci, pet puta pri čemu su četiri puta bili uspješni. Jedino su izgubili od Njemačke 2006. Brazil ima skor 3:1, Italija 1:3, Španjolska 1:3… J. S.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *