Parlament pukao po nacionalnom šavu

Predstavnici hrvatskih i srpskih stranaka u svojim su istupima naveli kako nije bilo razloga za nedolazak te kako je Parlament BiH mjesto na kojem treba voditi raspravo o svim važnim pitanjima. SDA pak s druge strane ističe kako nije bilo razloga za ovu sjednicu te kako se radi o skretanju pozornosti s problema u RS-u

Hitna sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koja je zakazana sa samo jednom točkom dnevnog reda pod nazivom „Ratnohuškačke izjave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u vezi s proizvodnjom naoružanja u tvornicama namjenske industrije na teritoriju Federacije BiH“, nije održana zbog nedostatka kvoruma, a na sjednici se osim zastupnika SDA nisu pojavili ni ostali zastupnici stranaka sa sjedištem u Sarajevu. Predstavnici hrvatskih i srpskih stranaka u svojim su istupima nakon toga naveli kako nije bilo razloga za nedolazak te kako je Parlament BiH mjesto na kojem treba voditi raspravo o svim važnim pitanjima. SDA pak s druge strane ističe kako nije bilo razloga za ovu sjednicu te kako se radi o skretanju pozornosti s problema u RS-u te kako izjave Izetbegovića nisu u tonu o kojem govori SNSD, već kako se radi o izjavama kojima se konstatira rezultat namjenske industrije.

Podaci o naoružanju

Predsjednik Kluba zastupnika SNSD-a Staša Košarac je naglasio kako je cilj bio ukazati na opasnost takvih izjava te kako su htjeli otvoriti dijalog kako bi se razgovaralo o političkim i sigurnosnim tendencijama. U konačnici željeli su, naglasio je, poslati poruku mira i stabilnosti iz Parlamenta.

Nedolazak člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, zastupnika SDA i zastupnika drugih stranaka sa sjedištem u Sarajevu na ovu sjednicu, nazvao je lošom porukom za sve građane BiH, a posebno za građane Republike Srpske.

„Smatramo da se o sadržaju učestalih ratnohuškačkih izjava Bakira Izetbegovića trebalo raspraviti u Parlamentu, ali i u Predsjedništvu BiH. Izetbegović i svi oni koji su namjerno opstruirali održavanje današnje posebne sjednice poslali su jasnu poruku da nisu za institucionalni dijalog o važnim pitanjima“, naveo je Košarac.

On je potvrdio kako neće odustati od traženja odgovora te kako će ove zaključke predložiti na nekoj od idućih sjednica kao i zatražiti podatke o količini naoružanja koje se proizvodi u Federaciji te gdje se nalazi naoružanje za „ne daj Bože“.

Sigurnosna situacija

„Mislim da bi Bosić ponovno trebao zakazati sjednicu i osigurati prisutnost članova Predsjedništva BiH“, naglasio je Košarac, kazavši kako imaju pravo otvarati važna pitanja iz oblasti sigurnosti.

„Svjedoci smo da su se u ovoj zemlji pokušavali ublažiti različiti oblici terorističkih napada, kao i da danas postoji niz sigurnosnih izazova u institucijama BiH zaduženim za sigurnost“, rekao je Košarac.

Zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto (HDZ BiH) je naglasila kako ne vidi nijedan opravdan razlog što svi zastupnici nisu došli na sjednicu ovog doma te kako se ovdje radi o pitanju oko kojeg na Parlamentu treba raspravljati. Upitala je što je to opravdano za sazivanje sjednice ako nije sigurnosna situacija.

„Ovo je prvenstveno interes BiH. Onima koji se zalažu za njenu sigurnost, stabilnost i prosperitet trebalo je da bude u interesu da danas dođu i da odgovorimo na neka pitanja“, kazala je Krišto. Istaknula je kako je na Parlamentu trebalo odgovoriti proizvodi li se oružje mimo zakona

„Treba nam odgovor – tko i koliko netko radi u skladu sa zakonom“, izjavila je ona.

Isticanje rezultata industrije

Predsjedavajući Kluba zastupnika SDA Amir Fazlić na tiskovnoj je konferenciji kazao kako je ova sjednica nepotrebno sazvana te je ovdje riječ o skretanju pozornosti s problema u RS-u. Kazao je kako Izetbegovićeve izjave nisu rečene u tonu kako to navodi SNSD.

Po pitanju toga mi bi trebali da svaka sjednica počne s prvom točkom dnevnom reda o izjavama Milorada Dodika koje su usmjerene protiv integriteta i ustavnog poretka u BiH“, naglasio je Fazlić.

Dodao je kako je Izetbegovićeva izjava „normalna izjava člana Predsjedništva o rezultatima namjenske industrije i nikako nije imala za cilj nikakve prijetnje već je imala za cilj da istakne rezultate namjenske industrije koja kako znate bilježi dobre izvozne rezultate“. Dodao je kako se kroz razvoj namjenske industrije u cijeloj BiH otvaraju radna mjesta.

On je pak izrazio zabrinutost zbog kako je naveo naoružavanja Srbije i Hrvatske.

„Podsjetit ću da je prema međunarodnim sporazumima trebao biti paritet u razvoju oružanih snaga u regiji – Srbiji, Hrvatskoj i BiH. Zabrinuti smo zbog onog što se događa u susjednim državama. Svjesni smo kupovine aviona, oklopnih sredstava“, kazao je on, dodavši kako su zabrinuti i zbog naoružavanja Ministarstva unutarnjih poslova RS-a te kako je naveo „prisutnosti raznih grupa i paravojnih organizacija“ u RS-u. Kazao je na kraju kako je SDA opredijeljen za mir i izgradnju suživota te će tim putem i nastaviti.

 Reakcija Veleposlanstva SAD-a

Veleposlanstvo SAD također je reagiralo je situaciju koja se tiče retorike u BiH

„Veoma smo zabrinuti zbog neprestane retorike podjela u Bosni i Hercegovini koja zabrinjava javnost širom zemlje. Bilo je teško uspostaviti mir u BiH.  Imajući u vidu nedavnu turbulentnu prošlost Bosne i Hercegovine, spominjanje ili aludiranje na rat je neprihvatljivo.  Pozivi na naoružavanje ili prijetnje oružjem su opasne i ne trebaju biti dio javnog diskursa. Jasno i glasno pozivamo političke vođe da se suzdrže od davanja ovakvih štetnih izjava“, poručili su iz Ureda za odnose sa javnošću Veleposlanstva SAD-a u BiH.

Ivanić s PIC-om o istoj temi

– Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić izjavio je Srni da nije dobio poziv da prisustvuje hitnoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

„Ako u Parlamentu BiH imaju dokaz da su poziv poslali neka mi ga dostave, ali ja ga nisam dobio“, naveo je Ivanić. Pritom je kazao kako će idućeg tjedna oko ove teme razgovarati s veleposlanicima zemalja Vijeća za provedbu mira, a potvrdio je kako je dan ranije na sjednici Predsjedništva BiH tražio razgovor o navedenoj temi, ali nije bilo suglasnosti. Istodobno, jučer su iz Ivanićevog kabineta priopćili kako je Ivanić u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu bio do 16.30 sati i da do tada bilo kakav poziv nije stigao u ured.

„Poslije sjednice Predsjedništva BiH Ivanić je otputovao u Bijeljinu, zbog unaprijed planiranih obaveza. Sve što je poslije toga stiglo u ured člana Predsjedništva BiH bilo je kasno da bi bilo tretirano kao ozbiljno“, navodi se u priopćenju.

Piše: D. Pušić, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

 

 

 

2 thoughts on “Parlament pukao po nacionalnom šavu

 • travanj 21, 2018 at 1:38 pm
  Permalink

  Muslimani su odgovorni za pocetak gradjanskog rata u Bih i sada vode istu politiku a navodno se zalazu za ravnopravnu pravednu drzavu

  Reply
 • travanj 21, 2018 at 2:34 pm
  Permalink

  Srbija je odgovorna za taj rat uopce,to znaju i ptice na grani,nego okreni se naprijed jer proslost ne mozes mjenjat! Oprosteno ti je

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *