Papić: Oko 25 posto radnika ispod apsolutne linije siromaštva

Direktor inicijative za bolju i humaniju inkluziju Žarko Papić je danas na pres-konferenciji Foruma sindikalnih aktivista SDP-a BiH kazao da je sasvim realna procjena da je oko 25 posto radnika ispod apsolutne linije siromaštva, koja je 587 KM za četveročlanu porodicu.

Po njegovim riječima, to su radnici koji su zaposleni, ali svojoj četveročlanoj familiji ne mogu osigurati dostojan život, već su ispod te linije. Napomenuo je da je ta linija, prehrambena linija.

– To siromaštvo je ozbiljan problem – istaknuo je Papić.

Govoreći o tome šta da se radi, kazao je da se treba otvoriti tema Reformske agende koja je „potpuno socijalno neosjetljiva, sama po sebi“. Dodao je da njena implementacija tu socijalnu neosjetljivost povećava.

– Nama treba redizajn Reformske agende, treba nam ‘reforma s ljudskim likom’ koja će biti usmjerena na čovjeka i njegov stvarni društveni položaj – smatra Papić.

Navodi da nosioci te ‘reforme s ljudskim likom’ po nekoj definiciji bi trebalo da budu socijaldemokratske orijentacije i sindikati.

– Puno je važnije da se kroz novi program, konceptualno novi, alternativni program ‘reformi s ljudskim likom’ ide ususret sljedećim izborima, nego da se izvede mehaničko ujedinjenje takozvanih lijevih opcija – zaključio je  on.

Predsjednica Foruma sindikalnih aktivista SDP-a BiH Emina Abrahamsdotter je konstatirala da je situacija o pitanju radničkog siromaštva katastrofalna u BiH. Ona je istaknula da više nije dovoljno da imate posao.

– Čak i kada imate posao i dalje ostajete siromašni. Oko 25 posto zaposlenih radnika i radnica imaju problema da prežive. Ako tome dodamo još da mnogo njih koji zarađuju nešto više iznad toga i dalje žive jako teško, možemo konstatirati da radnici u privatnom sektoru žive izuzetno teško – kazala je Abrahamsdotter, dodajući da analize pokazuju da su plate u administraciji duplo veće.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *