PADDY ASHDOWN: Nažalost, nacionalizam u BiH raste

Paddy Ashdown, bivši visoki predstavnik u BiH, kazao je u intervjuu za Glas Amerike (VoA) da vjeruje da nacionalizam u BiH raste. Na pitanje je li prije 12 godina, kada je napuštao BiH, mogao zamisliti da će 2018. u Washingtonu i dalje govoriti o toj zemlji i njenim problemima, Ashdown je odgovorio potvrdno.

“Jer, treba dugo vremena da se izgradi mir, da se ispere neprijateljstva rata. Ne možete ga izgraditi preko noći. Dakle, da, mogao sam zamisliti da ću biti ovdje, no nisam mogao zamisliti da će se dozvoliti da toliko napretka koji smo postigli sve do 2006. bude poništeno. Umjesto da se kreće naprijed ka održivom miru kao dio EU-a, BiH se počela kretati unatrag, što je vrlo opasno“, kaže lord Ashdown.

Jedan od njegovih projekata tijekom mandata u BiH je bila reforma policije, tadašnja kriza koja, kako sam kaže, ipak nije riješena. Današnja je, pak, kriza vezana za Izborni zakon.

“Projekt nije uspio jer je međunarodna zajednica okrenula leđa, ali ima dosta drugih stvari koje smo postigli: jedinstvena vojska, jedinstvena carinska kontrola, obavještajna služba, služba za neizravno oporezivanje. Za sve te stvari je međunarodna zajednica izvršila pritisak, ali je ponuđena i konstruktivna pomoć. Na žalost međunarodna zajednica je okrenula leđa policijskoj reformi. Ponekad kad pogledam unatrag, upitam se jesam li možda trebao ostati još 5- 6 mjeseci da tu reformu učvrstim. Kada je u pitanju reforma Izbornog zakona BiH, činjenica je da se BiH sama mora pokrenuti po tom pitanju. Ona može biti funkcionalna država i postati članica EU-a koja učinkovito služi svojim građanima i pruža im pristojan život jedino ako bude funkcionalna država. Onda kada to ne uspije, bilo s policijskom ili izbornom reformom, BiH samu sebe sprječava da ima jedinu budućnost koju može dati svojim građanima, a to je sigurna i dolična budućnost. BiH sada mora udovoljiti europskim standardima, a jedan od njih je izborni standard. Ako to ne uradi, ne može se pridružiti Europi. Moj stav je uvijek bio: nemojte se miješati u unutarnju bh politiku. Ja prihvaćam onoga koga su oni izabrali. Možda oni sebe zovu nacionalistima, no ja ih prosuđujem po onom što rade, a ne onome kako sebe zovu. Smatram to ispravnom politikom. Smatram da Zapad često griješi u biranju svojih miljenika, u BiH i drugdje“, kazao je sugovornik VoA-e.

Upitan smatra li i danas, kao prije 13 godina, smatra da nacionalističke stranke ne mogu dovesti BiH u EU, Ashdown je sa žaljenjem konstatirao da nacionalizam raste.

-Ne kažem da neke nacionalističke stranke to ne bi mogle uraditi ali, općenito govoreći, ako vjerujete u poticanje nacionalizma, bit će vam teže voditi zemlju ka multietničkoj budućnosti koju podupire Europa. No, ne isključujem nekog samo jer je iz nacionalističke stranke, sve ovisi o tome što rade, a ne kako sebe nazivaju, rekao je.

Na konstataciju da se, pak, čini da u političkom životu BiH danas nedostaju održive alternative, naveo je da mu je to teško za objasniti i da to smatram jako zabrinjavajućim.

“To je, zapravo vjerojatno najozbiljniji problem danas u BiH. Ako imate tzv. zamrznuti konflikt, za razliku od onog u kojem je jedna strana pobjednik, onda se nomenklatura iz rata prenosi na politiku kako bi se političkim sredstvima slijedile iste podjele i djelovanje temeljeno na etničkoj pripadnosti, upravo kao i tijekom rata. Sve dok se toga ne riješite, dok se ne riješite tog naraštaja i zamijenite ga onim koje će više gledati u budućnost, postkonfliktna društva ne mogu imati budućnost.  Ono što me brine u BiH je što još uvijek nema naznake o istinskom novom naraštaju koji gleda u budućnost, a ne u prošlost“, riječi su bivšeg visokog predstavnika.

Odgovarajući na pitanke bi li, gledajući iz današnje prespektive, promijenio ijednu od svojih odluka iz prošlosti, također je odgovorio potvrdno.

“Ako kao stranac s velikim ovlastima dođete u tako složenu zemlju kao što je BiH, naravno da ćete napraviti greške. Da, pravio sam greške. Vjerujem da sam napustio BiH 6 mjeseci prerano. Vjerujem da smo policijsku reformu doveli do točke s koje je morala ići naprijed, vjerovao sam da se postignuto ne može poništiti, ali nisam bio u pravu. Na žalost, vjerujem da je to bio početak poništavanja institucija koje smo imali. Krivim se za to, ali krivim i međunarodnu zajednicu jer nije nastavila taj proces. Također, bio sam toliko fokusiran na odnos Sarajeva i Banja Luke, jer je to za mene u to vrijeme bio izvor prijetnje, da nisam dovoljno pozornosti obraćao na poziciju Hrvata u Hercegovini. BiH je uvijek bila kao tronoga stolica, ako izvučete jednu nogu, onda se sve sruši. Vjerojatno nisam shvaćao i proveo dovoljno vremena na elementu onog zbog čega bi Hrvati željeli ostati u BiH“, kazao je, među ostalim, Ashdown za VoA.

One thought on “PADDY ASHDOWN: Nažalost, nacionalizam u BiH raste

  • svibanj 21, 2018 at 1:20 am
    Permalink

    LIberal_FASISTA!! SS 100%*💀

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *