Pacolli otkazao sudjelovanje na sastanku ministara vanjskih poslova

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak domaćin je neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica Procesa za suradnju u Jugoistočnoj Europi (SEECP), koji se, u okviru jednogodišnjeg predsjedanja BiH tom regionalnom inicijativom, održava danas u Banja Luci. Proces suradnje u Jugoistočnoj Europi pokrenut je 1996. godine u Sofiji u cilju jačanja regionalne suradnje i stvaranja klime povjerenja, dobrosusjedstva i stabilnosti. BiH je svoje drugo predsjedanje SEECP-om preuzela u travnju 2018. od Slovenije a ovo se njeno predsjedanje SEECP-om odvija pod motom „Bolja povezanost za bolji život“, uz prioritete predsjedanja: povezanost u oblasti digitalne infrastrukture i povezanost u oblastima sigurnosti i mladih, te ubrzanje europskog puta regije SEECP-a. Na sastanku u Banja Luci će sudjelovati visoka izaslanstva zemalja članica SEECP-a i predstavnici EU-a i Vijeća za regionalnu suradnju (RCC).

No, jučer je, dan uoči ministarskog sastanka, ministar vanjskih poslova Kosova Behgjet Pacolli otkazao svoje sudjelovanje. “Zbog prijetnji i prepreka koje je stvorio predsjednik RS-a Milorad Dodik prema meni i mom izaslanstvu, unatoč pozivu ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka, otkazao sam svoje sudjelovanje na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica SEECP-a u Banja Luci. Dodik je izvor zabrinutosti za sve na Zapadnom Balkanu“, obrazložio je Pacoli.

Podsjetimo, ranije je predsjednik RS-a Dodik ustvrdio da ministar vanjskih poslova samoproglašenog Kosova  Pacolli nije dobrodošao u Banja Luku, gdje ga je pozvao ministar vanjskih poslova BiH Crnadak, kako bi se, prema Dodikovim tvrdnjama, dodvorio zapadnim centrima moći. “RS nije dala suglasnost da BiH prizna samoproglašeno Kosovo pa tako ni ministar te lažne države ne može biti dobrodošao u RS. Vrata nijedne institucije RS-a neće biti otvorena za Pacollija. Potez ministra Crnatka da Pacollija pozove u Banja Luku doživljavamo kao provokaciju RS-a na koju su ga nagovorili njegovi strani mentori i njegov stranački mentor Mladen Ivanić“, poručio je Dodik. Uoči sastanka je i Ministarstvo vanjskih poslova Srbije demantiraaloda je dalo suglasnost na sudjelovanje ministra Pacollija na sastanku u Banja Luci. Reagirajući na tvrdnje ministra Crnatka da je Pacollija pozvao u Banja Luku na osnovu sporazuma Beograda i Prištine, u okviru briselskih razgovora, MVP Srbije je to za RTRS demantirao.

Istim je povodom Ministarstvo vanjskih poslova BiH jučer priopćilo da ono sudjeluje samo u onim regionalnim inicijativama s Kosovom za koje postoji dogovor s Beogradom o sudjelovanju. “BiH, kao zemlja koja nije priznala Kosovo i koja ima izrazito prijateljske odnose sa susjednom Srbijom, do sada nije niti će sudjelovati na regionalnim sastancima na kojima sudjeluju predstavnici Kosova bez dogovora s Beogradom“, napominju iz MVP-a BiH u kojem drže da se pitanje regionalnih odnosa i jačanja međusobnog povjerenja ne bi smjelo koristiti za dnevno-političke obračune i za potrebe predizbornih kampanja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *