Ovo su Britanci koji su otrovani isto kao dvostruki špijun i njegova kćerka

LONDON – Britanski ministar sigurnosti pozvao je Rusiju da pruži detalje o napadu nervnim otrovom novičokom na bivšega dvostrukog agenta i njegovu kćer nakon što je tom istom tvari otrovan britanski par.

Dvoje Britanaca u kritičnom je stanju nakon, kako se misli, slučajnog kontakta s otrovom od kojeg su stradali bivši ruski agent Sergej Skripal i njegova kći Julija u Salisburyju u ožujku. Velika Britanija optužila je Rusiju za trovanje, a te optužbe Rusija je u više navrata opovrgnula.

“Ruska država mogla bi nam reći što se dogodilo, što su učinili te ispuniti dio praznine koji pokušavamo istražiti”, rekao je ministar sigurnosti Ben Wallace za radio BBC u jučer. “Oni (Rusija) su ti koji bi mogli upotpuniti sve tragove kako bi ljudi mogli biti sigurni”, rekao je britanski ministar sigurnosti pozivajući Rusiju na pružanje detaljnijih informacija o trovanju bivšeg dvostrukog agenta i njegove kćeri, prenosi Hina.

“Žrtve nisu bile izravna meta”

Muškarac i žena koje su u subotu našli u nesvijesti na području engleskog Wiltshirea otrovani su nervnim agensom novičokom, istom supstancom kojom su prije nekoliko mjeseci otrovani i bivši dvostruki ruski špijun Sergej Skripalj i njegova kći Julija, koje su također u nesvijesti tada pronašli u Salisburyju.

Charlie Rowley i Dawn Sturgess u dobi od oko 40 godina su trenutno u bolnici u Salisburyju u kritičnom stanju. Zasad nema informacija da su oni bili izravna meta nečijeg napada, a nema ni podataka da su posjećivali lokacije na kojima je prethodno utvrđena prisutnost novičoka, a koje su kasnije dekontaminirane.

“Pretpostavka je da su to žrtve posljedica ranijeg napada ili nečeg drugog, ali oni nisu bili izravna meta”, kazao je Wallace.

Istragu cijelog slučaja su uz policiju preuzeli i pripadnici specijalne protuterorističke jedinice.

Britanske su vlasti krivnju za trovanje Skripaljevih svalili na Rusiju, u kojoj je novičok proizveden još u sovjetsko doba, no službena je Moskva tu optužbu snažno odbacila, a zbog cijelog je slučaja došlo do najvećeg poremećaja u odnosima Zapada i Rusije od Hladnog rata. Niz europskih država i SAD protjerali su u znak prosvjeda ruske diplomate, a među državama koje su tako postupile bila je i Hrvatska.

Zasad nema podataka je li novičok u novom slučaju trovanja dio iste ‘pošiljke’ nervnog agensa kojom su napadnuti Skripaljevi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *