OTVOREN PUT U EU i NATO: Makedonija promijenila ime

Vlada Makedonije čestitala je večeras građanima i svim zastupnicima usvajanje ustavnih izmjena kojima se, kako se ističe, zemlji otvaraju vrata NATO-u i Europskoj uniji.

Kako se navodi, prihvatanjem ustavnih izmjena kojima se ime države mijenja u Sjeverna Makedonija i potvrđuju makedonski identitet i državni suverenitet, “građani Makedonije su preko njihovih predstavnika u parlamentu napisali novo historijsko poglavlje naše države”.

“To je čin koji odaje državničku odgovornost i snažan patriotizam zato što pravi apsolutno ostvarivim dva najveća državna interesa – članstvo u NATO-u i EU… ostvarivanje ovih koristi dolazi preko preciziranja imena naše države geografskom odrednicom – Republika Sjeverna Makedonija”, istakla je makedonska vlada.

Kako se navodi, imajući u vidu vrhovni interes građana poslanici su glasali za dogovor koji omogućava “međunarodno integriranje i priznavanje zemlje kao suverene države sa potpunim potvrđivanjem identitetskih posebnosti Makedonaca i svih građana”.

Vlada Makedonije napominje da će makedonski jezik biti međunarodno priznat u svim savezima, a himna i zastava ostaju isti i zaštićeni, dok će državljanstvo biti “makedonsko/Građanin Republike Sjeverne Makedonije”.

“Danas smo otvorili novu, svijetlu perspektivu budućnosti za sve građane naše zemlje, za dobrobit naše djece. Za mirnu, bezbjednu zemlju, u kojoj će Makedonci, Albanci, Turci, Vlasi, Srbi, Romi, Bošnjaci i sve druge etničke zajednice živjeti bolji i prosperitetan život”, navodi se u čestitki Vlade Makedonije.

Makedonski parlament je dvotrećinskom većinom glasova usvojio amandman kojim je ta država preimenovana u Republiku Sjevernu Makedoniju, kao što je dogovoreno Prespanskim sporazumom sa Grčkom. Za usvajanje amandmana glasovao je 81 zastupnik u Sobranju. Zastupnici VMRO-DPMNE bojkotirali su glasovanje. Sjednica parlamenta dva dana je odgađana zbog neizvjesnosti hoće li vladajuća koalicija na čelu sa Zoranom Zaevom, moći osigurati potrebnu dvotrećinsku većinu, odnosno 80 zastupničkih glasova. Večerašnji čin u Sobranju znači da je došao kraj 20 godina dugog spora između Skoplja i Atene čime su se otvorila vrata Makedoniji za ulazak u NATO i Europsku uniju. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *