Bešlić: ‘Ne prijetite novim ratovima, nego gradite mostove prijateljstva i povjerenja’ (FOTO)

Novoizgrađeni most svečano je otvoren jučer u Mostaru, čime je stavljena u funkciju prometnica od Ulice kralja Tomislava (vrh Avenije) do Ulice maršala Tita (Sjeverni logor).

Projekt, ukupne vrijednosti 15 milijuna i 300 tisuća maraka jučer je, nakon desetljeća izgradnje, svečano pušten u promet.

Naime, u nedostatku financija, u promet su puštene samo dvije od četiri prometne trake, no, gradske vlasti se nadaju kako će uspjeti i ostale dvije u skorije vrijeme u potpunosti dovršiti.

Stručnjaci i zvaničnici su istaknuli kako će novi most, koji direktno spaja naselja Aveniju na desnoj, te prostor bivše kasarne Sjeverni logor na lijevoj obali Neretve, znatno rasteretiti promet u samom Mostaru, ali i olakšati povezivanje centra Hercegovine sa Sarajevom.

Veliki značaj

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić je kazao kako je riječ o projektu koji se s nestrpljenjem čekao, jer ideja i planovi za izgradnju, u ovom slučaju, nisu uvijek išli u zadanom smjeru zbog različitih poteškoća.


”Mi smo unatoč svemu uz puno truda i podrške savladali sve poteškoće, tako da danas ponosno stojimo na ovom mjestu. Izgradnja mosta doprinijet će mnogočemu, prije svega, lakšem prometovanju i boljoj povezanosti te će rasteretiti samo središte grada i omogućit će nesmetano daljnju izgradnju kolektora. Vjerujem da će do izgradnje južne zaobilaznice ovo postati magistralni put. Ovim projektom stvaramo pretpostavke za daljnji i bolji razvoj grada Mostara. Ovo je prigoda za zahvaliti se svima koji imaju zasluge što smo danas ovdje i što otvaramo novi most i prometnicu”, kazao je Bešlić poručivši da u Mostaru nisu samo obnovili porušene mostove, već i izgradili novi most za nove naraštaje i nove susrete, što je još jedan simbol povezanosti u gradu Mostaru.

Bešlić je uputio poruku i visokim dužnosnicima Bosne i Hercegovine, koja se odnosi na nedavne izjave domaćih lidera.


”Želim poručiti onima koji obnašaju vrlo odgovorne visoke dužnosti: ‘Ne prijetite novim ratovima, nego iskreno gradite nove mostove mira i uvažavanja drugoga, povjerenja i prijateljstva među narodima i zajedno gradite sretniju budućnost”, poručio je Bešlić.

U ime federalnog ministra prometa i komunikacija Denisa Lasića, nazočnima se obratio Renato Škrobo, voditelj za strateško planiranje i upravljanje projektima u federalnom Ministarstvu prometa i komunikacija.

”Ovaj most je jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata, jer izgradnjom mosta naglašeno je veliko značenje jednog objekta koji spaja dvije strane grada. To je puno više od same simbolike povezivanja dvije strane. Izgradnjom ovog mosta omogućuje se posve novi cestovni pravac iz grada Mostara u smjeru Sarajeva i obratno. Istovremeno se značajno smanjuje cestovno opterećenje na Carinskom mostu i pristupnim prometnicama. Ovaj projekt ima i širi regionalni učinak pošto njegovom realizacijom sav cestovni promet kroz grad Mostar iz smjera zapadne i južne Hercegovine i obratno, prema sjevernu, ima značajno kraći vremenski tok, odnosno novoizgrađeni most i cesta pružaju kvalitetnije i sigurnije uvjete korištenja prometnica”, istaknuo je Škrobo, navodeći kako su realizacijom ovog projekta stvorene pretpostavke za daljnji razvoj grada Mostara, odnosno izgradnje stambeno – poslovnih objekata u blizini novoizgrađenog mosta i ceste.


Podsjetio je kako je Federalno ministarstvo prometa kroz različite programe investiranja osiguralo sredstva za realizaciju u ukupnom iznosu nešto manjem od 11 milijuna maraka, počevši od 2008. godine.

O mostu

Šef Službe za građenje infrastrukturnih objekata Grada Mostara Emir Nuspahić, podsjetio je kako je projekt započeo prije 35 godina, kada je napravljen prvi projekt ovog mosta.

”Daleke 1983. godine je isprojektiran most. Za taj projekt, iako je naša arhiva cijela uništena, uspjeli smo dobiti bar kopiju koja nam je poslužila za apliciranje, za prva sredstva izgradnje mosta i za ugovaranje prvih radova. Novi projekt mosta smo izradili 2009. koji je uključivao i most i pristupne prometnice. Sam most se sastoji iz dvije cjeline rasponske konstrukcije dužine 130 metara koja je rađena tehnologijom prednaprezanja i tzv. pristupnog mosta u dužini od 60 metara koji je od armirane betonske ploče oslonjene na arminobetonske stupove. Ukupan most je dug 190 metara, širok 20 metara, ima 4 prometne trake, razdjelni pojas, pješačke površine, sve prema smjernicama za magistralne ceste. Sam most je koštao 9 i pol milijuna maraka. Ovih 190 metara i 80 posto tih sredstava osigurani su iz GSM licence putem Vlade FBiH odnosno resornog ministarstva, a 20 posto osigurao je grad. To uključuje i sredstva eksproprijacije’, naveo je Nuspahić.

Pristupna cesta s desne obale u dužini od 370 metara u potpunosti je izgrađena, a s lijeve obale 710 metara, sve skupa s kružnim tokom iznosi kilometar i 300 metara novosagrađene prometnice.

”Danas sve što je urađeno, radili su domaći stručnjaci, domaći inženjeri i domaći izvođači.

Nadam se da će prometnica barem malo smanjiti gužvu u gradu koju imamo protekle dvije godine, a koju smo mi izazvali izgradnjom kolektora”, poručio je Nuspahić.

Prvi novi most u 23 godine

U svojim govorima sva trojica govornika su istaknula kako su domaće tvrtke izvodile radove na projektu istaknuvši kako i tvrtka Hering i HP Investing, također, imaju razloga za slavlje.

Ovo je prvi potpuno novi most preko Neretve u Mostaru i okolici koji je izgrađen u protekle 23 godine, nakon što je rekonstruirano i izgrađeno jedanaest u ratu srušenih mostova.

Most se počeo graditi 2008. godine, a završetak radova bio je najavljen za kolovoz 2009. godine. No, zbog problema s eksproprijacijom zemljišta i financiranjem građevinskih radova most je otvoren tek deset godina kasnije.

Jučerašnjem svečanom otvaranju novoizgrađenog mosta nazočili su i predstavnici hercegovačko-neretvanske Skupštine, Vlade, političkih stranaka, predstavnici Cesta Federacije BiH kao i mnogi građani. U svečanom programu sudjelovale su Mostarske mažoretkinje te Limena glazba Mostar.

Piše: Sanda Peco, mostar@dnevni-list.ba

 

 

 

One thought on “Bešlić: ‘Ne prijetite novim ratovima, nego gradite mostove prijateljstva i povjerenja’ (FOTO)

  • veljača 10, 2018 at 8:14 am
    Permalink

    Tako treba. Čestitam, pa makar se to desilo i u “izbormoj godini”. Ali lijepo je vidjeti da se ne što gradi čak i u Mostaru. Ne razumijem kako je običnim ljudima preče da žive u etničkim torovima nego da grade zajedničku budućnost. Boreći se za “nacionalnu ravnopravnost” i čiste etničke prostore zaboravljamo da na tim prostorima treba neko i da živi. Ako ne bude više “mostova” za 20 godina će trebati samo zalutalom turisti jer će naša djeca graditi neke druge “mostove” po svijetu, a gdje god dođu uvjek će ih prepoznavati kao bosance i hercegovce. Gledam to po Hrvatskoj i Srbiji. Možeš se izjašnjavati kako hoćeš ali od sebe pobjeći ne možeš. To je kao sa ružnim prezimenima pr. Guzina i gdje god odeš nosiš prezime sa sobom, ako ga promjeniš uvjek ćete prepoznavati kao onog što je bio Guzina.

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *