Otkud Gruevski u Mađarskoj?

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski zatražio je azil u Mađarskoj, a tim povodom Dojče vele piše o njegovom srdačnom odnosu sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Odnosi Gruevskog i Orbana su bili prilično srdačni, posebno od vrhunca izbjegličke krize 2015. godine, navodi DW.

Podsjeća se da je mađarski premijer bio gost u nekoliko predizbornih kampanja VMRO-DPMNE, a Mađarska donirala bodljikavu žicu koja je postavljena na granici sa Grčkom.

Posljednji susret Gruevskog i Orbana za koji se zna odigrao se krajem septembra prošle godine na Ohridu.

Pojedini mađarski mediji navode da je tada Orban obećao Gruevskom zaštitu u slučaju da mora u zatvor.

Kako se navodi, “najhrabrije teorije” idu do toga da je mađarski premijer stavio Gruevskom “na raspolaganje privatni avion za bijeg”.

Izvori iz socijaldemokratske vlasti premijera Zorana Zaeva demantovali su za DW nagađanja da se zapravo radi o dilu sa Gruevskim i njegovom puštanju u egzil. Najavljuju da će preduzeti sve mjere da se bivši premijer vrati u Makedoniju i odsluži zatvorsku kaznu, prenosi Tanjug.

Iz Orbanove kancelarije danas je potvrđeno da je Gruevski podnio zahtjev za azil mađarskoj kancelariji za imigracije, tražeći izbjeglički status.

“Kancelarija za imigraciju i azil sprovest će, što se tiče azila, proceduru procjene u skladu sa mađarskim i međunarodnim zakonom”, navodi se u saopštenju Orbanove kancelarije.

Kancelarija mađarskog premijera je istakla da je Makedonija važan saveznik i strateški partner i da Mađarska smatra da je procjena zahtjeva Gruevskog za azil “isključivo pravno pitanje”.

Gruevski je jučer na Fejsbuku objavio da je u Budimpešti i da je zatražio politički azil.

On je dodao da je posljednjih nekoliko dana dobijao prijetnje po život.

“Uvijek ću ostati vjeran Makedoniji. Nikada neću odstupiti”, poručio je Gruevski, za kojim su makedonske vlasti raspisale potjernicu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *