Oporba slaže Vladu nacionalnog spasa bez SDA i HDZ-a?

Možda su već potrošili vrijeme da se ujedine prije izbora, ali simpatizeri oporbenih stranaka očekuju od SDP-a, DF-a, SBB-a i NS-a, potpisivanje sporazuma o koaliciji nakon izbora. U tom kontekstu se čak u zaglavlju ili naslovu toga sporazuma predlaže čvrsto jamstvo o formiranju vlade nacionalnog spasa. Naravno, bez SDA i HDZ-a BiH. Pojedini analitičari se usuđuju čak jamčiti kako bi to obećanje o Vladi nacionalnoga spasa donijelo izbornu pobjedu

Političke stranke svakodnevno različitim metodama provjeravaju trenutačnu snagu i popularnost na političkoj burzi.

Dnevni list doznaje da je nedavno u SDP tako provedeno jedno interno, dosta objektivno, istraživanje o stanju na ljevici. Rezultati se čuvaju za potrebe centrale, kao priprema za akciju.

Tako šef DF-a Željko Komšić i dalje uživa najveću popularnost među političkim čelnicima u FBiH, ali prilično je iznenađenje što se i pored njegovog DF-a krivulja okrenula prema gore. SDP je pak na sličnoj razini kakvoj je bio i ranije.

Oporba zaglavljena

Jedna je dobro poznata istraživačka kuća također otkrila izmino zanimljive pokazatelje o odnosima i snazi nekih stranaka u RS-u. Tako se ispostavilo da je DNS Marka Pavića po popularnost premašio SDS Vukote Govedarice. Gnječenje te nekada najmoćnije srspke stranke, simbola rata i stvaranja RS-a, se nastavlja. Ista testiranja potvrđuju užasnu nadmoć SNSD-a Milorada Dodika. Nije naravno tu popularnost DNS-u donio transfer Borislava Bojića, nekadašnjega visokoga dužnosnika SDS-a, ali je neupitno da je Bojić dobro prosudio ili znao za drastični pad popularnosti, a time i izbornih šansi SDS-a pa se požurio pozicionirati kod rivala u brzom usponu.

U FBiH je oporba i dalje zaglavljena, ona je bezidejna, neiskrena i kalkulanstka. Sve više liči i sve su više u pravu zagovornici teorije zavjere koji u nekim likovima i krugovima u oporbi vide odškrinuta vrata SDA za eventulano postizborno tvorenje vlasti. Bez čvrstih sporazuma o zajedničkome nastupu i zajedničkim listama za izbore nema te pojedinačne snage koja može sama dokrajčiti SDA s tolikim nadmoćnim kapacitetom da sama formira vlast. Nekako uvijek SDA dođe kao sudbina. Toj stranci kao da netko svjesno ubrizgava energetska dopingška sredstva.

Potpredsjednica SBB-a Adisa Arapović pušta bubicu u uho da bi ona ipak, a ne šef Fahrudin Radončić, mogla krenuti u borbu za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Motiv je za naivne, navodno džentlmenske naravi, budući se opet u igru navodno vraća Sebija Izetbegović umjesto Denisa Zvizdića. Međutim, prije bi se moglo raditi o Radončićevom strahu od poraza. Najveći neimar u Sarajevu i šire ipak nije uspio okupiti jednu širu pobjedničku koaliciju koja bi mu zajamčila pobjedu, tako da bi eventulani treći poraz na pragu ulaska u Predsjedništvo ozbiljno uzdrmao njegovu karizmu i političku karijeru.

U SDP –u još nisu pronašli kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, nakon što im je Željko Komšić prvi povukao ‘bijele figure’, a Denis Bećirović se još nećka i odbija bilo kakva poigravanja i nejasnoće u vezi kandidature. Sve je veći pritisak da Nermin Nikšić, kao stranački vođa, mora preuzeti odgovornost i krenuti u borbu za dostojanstvo SDP-a protiv kandidata drugih stranaka. Tko će na kraju preuzeti rizik, trebalo bi se uskoro saznati jer vrijeme curi, situacija sa SDP-ovim kandidatom je i dalje nejasna, a nejasnoće bi mogle ugroziti rejting stranke.

Vrlo je tajnovito ponašanje Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH. Nigdje i ama baš ničim ne da naslutiti što smjera i hoće li se upustiti u neizvjesnu avanturu protiv Željka Komšića i, kako stalno optužuju, protiv izborne prijevare.

Generalno, umjesto da je odvažna i jedinstvena u naumu da sruši vlast nacionalnih stranaka, oporba je pocijepana poput izbušenoga šatorskoga krila. Nema profiliranoga lijevoga bloka, SBB je po strani, SDA se polako uzdiže uz pomoć Islamske zajednice, manje novoformirane stranke kao plutače na pučini sve se više fokusiraju na županijske razine, kompenzacije i ponekoga izaslanika u Dom naroda.

Koalicije

U sarajevskim analitičkim krugovima smatraju da je kod Bošnjaka kronični, neizlječivi problem što paranoično strahuju da će glasovi zapravo ići Draganu Čoviću i Miloradu Dodiku ako ne podrže SDA. Te frustracije vješto koristi Bakir Izetbegović i njegova stranka i na tome se iz ponora vraćaju u pobjedničke tračnice. Ljevičari i liberali, pa i SBB koji ipak vodi jednu ozbiljniju politiku, moraju odustati od narcisoidnog političkog pozerstva i kako neki slikovito dočaravaju ‘pabovskog’ vođenja politike i iskreno stati u jedan stroj. Možda su već potrošili vrijeme da se ujedine prije izbora, ali simpatizeri oporbenih stranaka očekuju od SDP-a, DF-a, SBB-a i NS-a, potpisivanje sporazuma o koaliciji nakon izbora.

U tom kontekstu se čak u zaglavlju ili naslovu toga sporazuma predlaže čvrsto jamstvo o formiranju vlade nacionalnog spasa. Naravno, bez SDA i HDZ-a BiH. Pojedini analitičari se usuđuju čak jamčiti kako bi to obećanje o Vladi nacionalnoga spasa donijelo izbornu pobjedu. U raščlambama toga spasonosnoga koncepta se ide i dalje pa se kalkulira da bi četiri stranke: SDP, SBB, DF i NS, imale apsolutnu većinu u Sarajevu.

Ukoliko bi imali sporazum sa A SDA u Krajini, ili s Partijom demokratske aktivnosti Mirsada Kukića u Tuzli, oporba bi nakon listopadskih izbora zavladala komotno u Bihaću i Tuzli.

Na tim razinama bi svoju ulogu odigrale i nove manje stranke, Šepićev blok, Konakovićev Narod i pravda, kao Hadžibajrićeva Neovisna bosanska lista. Sve one bi morale prijeći cenzus i imati priličan broj županijskih zastupnika. Dakako, na ovaj oporbeni bošnjački blok bi svakako trebalo zalijepiti i oporbeni, hrvaski blok, koji je u stvaranju i koji nema alternative ili će sve te stranke pojedinačno doživjeti političku eutanaziju. Međutim, u oporbi taj proces ide dosta traljavo, kalkulanstki i neiskreno. Sve što se taj proces zajedničkoga izlaska bude razvlačio i cijepao, taložit će se nestrpljenje birača, a tim se reduciraju šanse za dobar izborni rezultat.

Piše: I. Marić

dogadjaji@dnevni-list.ba

 

2 thoughts on “Oporba slaže Vladu nacionalnog spasa bez SDA i HDZ-a?

 • travanj 23, 2018 at 2:40 pm
  Permalink

  VETERANI 317 SBBR GRADA HEROJA NEZAVISNOG BLOKA VIJERUJU U TRIJUNF PREDSJEDNIŠTVO BIH ŠEPIĆ – dr ZELENIKA – IVANIĆ . POZDRAV DOMOVINI DO IZNENAĐENJA .

  Reply
  • travanj 23, 2018 at 8:43 pm
   Permalink

   Nema šanse! Šepić,Komšić i Ivanić su realna opcija po svim anketama!

   Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *