Okusi Jablanice za ruralni razvoj

Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar i Udruženje žena MOST Jablanica u srijedu su održali studijsku posjetu Udruženju Orhideja u Stocu, s ciljem razmjene iskustava te primjera pozitivne prakse, obzirom da su aktivnosti UŽ Most i Orhideja srodne te imaju za cilj ekonomsko osnaživanje žena s ruralnih područja.

Prilikom posjeta predstavnce udruženja Orhideja, Most i LiNK predstavile su rad svojih organizacija dok je Sanja Zukić iz UŽ Most predstavila glavne aktivnosti i postignute rezultate projekta “Okusi Jablanice za ruralni razvoj”.

Učesnice su kroz diskusiju dobile odgovore o poslovanju Zadruge koju je osnovalo Udruženje Orhideja, predstavljene su pozitivne i negativne strane ovakvog načina poslovanja te je razgovarano o tekućim aktivnostima udruženja.

Najavljeno je i održavanje  takmičarske manifestacije “Najbolji okusi Jablanice”, planirano u rujnu 2018. godine u Jablanici.

Za 15 žena, učesnica radionica u okviru projekta “Okusi Jablanice za ruralni razvoj” će se prvenstveno održati obuka – showcooking, koju će voditi stručnjaci za pružanje usluga cateringa, a koja će obuhvatiti pripremu slanih i slatkih jela, aranžaman i dekoraciju te prezentaciju jela.

Nakon obuke održat će se takmičenje “Najbolji okusi Jablanice”, na kojem će takmičarski timovi predstaviti stečene vještine i znanja iz organizacije i prezentacije cateringa.

Projekat “Okusi Jablanice za ruralni razvoj” se implementira u sklopu Regionalnog programa lokalne demokratije na zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji financira Europska unija, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), priopćeno je iz LiNK-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *