Okrivljenom za smrt djevojke smanjena kazna

Vrhovni sud Federacije BiH smanjio je kaznu zatvora Hasibu Redži (45) iz Breze koji je prije više od dvije godine u Ilijašu, vozeći Golf pijan i bez vozačke dozvole, usmrtio Samru Aliefendić (25), te mu je izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od šest godina i šest mjeseci.

Vrhovni sud djelomično je uvažio žalbu Redžinog branitelja, odvjetnika Jasmira Muratovića te je presuda Županijskog suda u Sarajevu preinačena u odluci o kazni.

Vijeće Županijskog suda, kojim je predsjedavao sudac Igor Todorović, i nakon ponovljenog suđenja, osudilo je Hasiba Ređu na deset godina i šest mjeseci zatvora. Novom odlukom Redži je smanjena kazna za četiri godine. Presuda je pravomoćna te je okrivljeni upućen na izdržavanje kazne.

Stravična nesreća dogodila se 19. siječnja 2016. na raskrsnici lokalnog puta Ilijaš – Donja Luka. Djevojku je Redžin Golf od jačine udara otrgnuo iz ruke njenog vjerenika Amara Burića, s kojim je šetala.

– Bila je zima i Samrina ruka je bila u mom džepu. Odjednom se začuo udar, Samra pada na tlo i ispada mi iz ruku. Trenutak udara nisam vidio, ali jesam sivi Golf A-4 kako se zaustavlja desetak metara od nas. Nije bilo drugih vozila. Dotrčali su zaštitari iz Željezare, mislim da su oni zvali Hitnu pomoć. Vozač iz sivog Golfa šetao je okolo, izgledao je kao da ne može da stoji na nogama, ispričao je na suđenju Amar Burić, dodavši da je vozač Golfa pobjegao prije nego što su Samru unijeli u vozilo Hitne pomoći. Sud u Zenici osudio je Hasiba Redžu u studenom 2004. na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od osam godina zbog dvostrukog ubojstva u naselju Dabravine između Vareša i Breze. On je ispalio hitac kojim je usmrtio Šemsudina Alića i Izudina Čakala.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *