OHR-u sporno obilježavanje dana Herceg-Bosne kao i federalizacija?

U dijelu koji se odnosi na izazove Okvirnom sporazumu za mir, pored referenduma i dana RS-a, Inzko je naveo i proslavu dana osnutka Hrvatske zajednice Herceg-Bosne kao i presudu Ustavnog suda koja se tiče federalnog Doma naroda

Visoki predstavnik Valentin Inzko u svojem je izvješću o situaciju u BiH za razdoblje od listopada prošle do travnja ove godine, a koje je pripremljeno za Vijeće sigurnosti UN-a iznio kronologiju događaja koji su obilježili politički i društveni život BiH, a u njemu se posebno osvrnuo na događaje u RS-u, počevši od referenduma, pa do obilježavanja dana RS-a, kao i na političku krizu nastalu nakon pokušaja revizije presude protiv Srbije.

Međutim, u dijelu koji se odnosi na izazove Okvirnom sporazumu za mir, pored referenduma i dana RS-a, Inzko je naveo i proslavu dana osnutka Hrvatske zajednice Herceg-Bosne kao i presudu Ustavnog suda koja se tiče federalnog Doma naroda.

Izazovi

U uvodnom dijelu Inzko je napisao kako je bilo nekoliko izazova osobito u vezi s političkom situacijom koja se razvila kao rezultat pokušaja podnošenja zahtjeva za reviziju u presude tužbi BiH za genocid protiv Srbije kao i aktivnosti vlasti RS za provedbu neustavnog referenduma usvajanjem Zakona o danu RS-a.

Kada je riječ o pokušaju revizije presude, Inzko je ustvrdio kako je taj potez doveo do snažne javne kritike bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i predsjednika SDA iz vladajuće koalicije u RS i napete odnose SDA-e i njezinih srpskih koalicijskih partnera na državnoj razini. Sve se to odrazilo, dodao je, i na Predsjedništvo BiH koje jedno vrijeme nije održavalo sjednice, a u Parlamentu BiH nakratko je došlo do paralize. S druge strane, Inzko je naveo i kronologiju događaja nakon referenduma u RS-a, kazavši je sve to spriječilo politički napredak u BiH.  Podsjetio je kako je NSRS usvojio zakon o Danu RS-a, dok je Ustavni sud donio odluku kojom je odluka NSRS-a o održavanju referenduma ocijenjena neustavnom, poništivši rezultate referenduma.

Dana 9. siječnja, unatoč odlukama Ustavnog suda BiH, RS je organizirao proslavu dana RS-a. Na događaju su održane parade policijskih i civilnih službi, sportskih udruga i drugih, kao i sudjelovanje nekih srpskih pripadnika Oružanih snaga BiH, dodao je Inzko.

Odlasci boraca

Kada je riječ o dijelu izvješća pod nazivom “Izazovi Općeg okvirnog sporazuma za mir” Inzko je podsjetio na referendum u o danu RS-a koji je proveden i pored odluke Ustavnog suda BiH, kao i na donošenje Zakona o Danu RS-a s ciljem provođenja rezultata referenduma.

U dijelu izvješća pod nazivom “Izazovi Općeg okvirnog sporazuma za mir” Inzko se, između ostalog osvrnuo i na proslavu godišnjice utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosna te kaže kako su na događaju razni izaslanici pohvalili koncept HRHB-a kao valjan te su isticali kako BiH ne bi ni bilo bez Herceg-Bosne. Inzko pritom ističe kako neki hrvatski čelnici nastavljaju napore za obnovu slike HRHB-a. Također, očito smatra i spornim izjave koje pozivaju na novu upravnu i teritorijalnu organizaciju BiH

– Neki hrvatski čelnici nastavili su pozivati na novu upravnu i teritorijalnu organizaciju BiH, što bi rezultiralo formiranjem “federalne jedinice” s hrvatskom većinom, navodi visoki predstavnik.

U istom dijelu izvješća, zanimljivo je, našla se i apelacija Bože Ljubića, odnosno odluka Ustavnog suda BiH koji je, podsjećamo osporio dijelove Izbornog zakona u pogledu broja izaslanika iz svake od županija čime je potvrđeno kako popunjavanje Doma naroda nije u skladu s konstitutivnošću naroda. I dok su ova pitanja zauzela veći dio navedene točke izvješća, pitanje boraca koji iz BiH odlaze na strana ratišta dobila su nekoliko redaka, navevši kako je prema raznim tijelima BiH, ova zemlja nije zabilježila nove odlaske državljana BiH.

Piše: D. Pušić, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!