Ograničene financije glavni problem zdravstva

U Mostaru je u četvrtak održana jednodnevna konferencija ”Razvoj zdravstva u FBiH – perspektive” na kojoj su se identificirali potencijali, mogućnosti, pozitivne prakse, problemi i rješenja u cilju razvoja zdravstvenog sustava FBiH.

Konferenciju je otvorio hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović koji je izrazio uvjerenje da je ovo samo jedna u nizu konferencija koju treba organizirati kako bi se svi međusobno educirali te kako bi se zaštitili interesi zdravstva od strane onih koji taj resor zastupaju pri Vladi FBiH.

Problem financiranja

–  Da bi ostvarili neku od aktivnosti koji planirate, morate imati razumijevanja od svih onih s kojima se pregovara, a koji počesto imaju druge prioritete, i s te se strane moraju uvjeriti da donesu odluku kako bi za te aktivnosti bilo dovoljno novca – poručio je Čović organizatorima Konferencije kojoj je ujedno i bio i visoki pokrovitelj ovog događaja.

S tim u vezi, dodao je, tu su glavni problem financije koje su vrlo ograničene, i to ne samo u FBiH te da je nužno odrediti prioritete u raspodjeli raspoloživih resursa.

– Politiku koju mi predvodimo kada je u pitanju zdravstvo želimo da prije svega vežemo za vas, što je zdravstvo, što je zdravstveno osiguranje, a što je briga o čovjeku – ustvrdio je Čović, pozvavši se na načela Svjetske zdravstvene organizacije kao što su jednakopravnost, solidarnost i uzajamnosti zdravstva za sve i zdravlje za sve u 21. stoljeću.

– Siguran sam da možemo napraviti mnogo kvalitetniji sustav koji će moći odgovoriti svim potrebama, kada se pojavimo u ulozi pacijenta i da osiguramo jednu novu razinu kada su u pitanju vrijednosti života u Federaciji BiH – zaključio je Čović.

Dekan Medicinskoga fakulteta Milenko Bevanda izrazio je nadu kako će se ponuđene aktivnosti posložiti u izradi buduće strategije razvoja zdravstva u barem naredne četiri godine.
–  Ozbiljno predviđanje moguće je samo na temelju detaljnog prikaza i analize postojećeg stanja i dosadašnjih trendova, pa je ovim sadržajima posvećen značajan prostor i na ovoj  Konferenciji – poručio je Bevanda.

Ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice  Ante Kvesić mišljenja je kako će ova konferencija ponuditi neke opcije i rješenja koja će zaštiti sustav koji neće ovisiti od pojedinca te zdravstvo kakvo je i u ostalim razvijenim zemljama.

Kontinuiran problem je, kaže, manjak novca u zdravstvu jer ne postoji proračunska stavka koja se zove zdravstvo.

Kao rješenje problema u zdravstvu Kvesić vidi u naplati usluga po jedinici usluge te donošenje zakonskih rješenja kojima bi se skinuli dugovi koje nose sve zdravstvene ustanove u FBiH.

Skupi specijalistički zahvati

Danijela Kegelj, ravnateljica Udruge Vedri osmjeh Mostar napomenula je kako korisnici te udruge moraju imati redovite zdravstvene usluge, no da se često događa, da zbog specifičnosti njihovih potreba, a koje su najčešće višestruke, usluga za njih postaje ekskluzivna.

Najveći problem su, kaže, stomatološka zaštita i liječničke pretrage koje se ne mogu obaviti na području Mostara jer iziskuju skupe specijalističke zahvate i pretrage. Dodala je kako su veći pomaci napravljeni kada je riječ o pitanju prava na ortopedska pomagala i redovitu zaštitu.

Na jednodnevnoj konferenciji stručnjaci iz zdravstvenog sektora su kroz niz predavanja i panela razgovarati o tome kako stvoriti najbolje uvjete za očuvanje i unaprjeđenje zdravlja, potom kako učinkovitije integrirati procese unutar zdravstvenog sustava, kako na najbolji način informatizirati zdravstveni sustav prema primjeru dobrih praksi, na koji način poboljšati usluge svojim krajnjim korisnicima (pacijentima) i ponuditi najbolja rješenja koja prate trendove EU, a neki od tih trendova preduvjet su ulasku BiH u europske integracije.

Decentralizacija, integracija i ljudski resursi u zdravstvu, javno zdravstvo, suradnja SKB Mostar i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, izazovi transplantacijske medicine, PZZ, sekundarna i tercijarna zdravstvena zaštita/perspektiva SKB-a, samo su neke od tema o kojima  se govorilo.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *