Održati izbore u Mostaru

PIC je poručio da nadležni u BiH treba da se posvete rješavanju pitanja provođenja odluka Ustavnog suda BiH za grad Mostar, te na taj način omoguće održavanje izbora u ovom gradu.

SARAJEVO- Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko kazao je da su politički direktori Upravnog odbora  Vijeće za implementaciju mira (UO PIC) generalno razočarani sporim tempom provođenja reformi u BiH na mnogim nivoima vlasti.

Jedan od zaključaka dvodnevnog zasjedanja UO PIC-a u Sarajevu je i taj da se još nisu stekli uvjeti za zatvaranje OHR-a, te da se što hitnije moraju provesti odluke Ustavnog suda, da se moraju održati izbori u Mostaru, te da nema govori o neodržavanju izbora iduće godine.

U kominikeu UO PIC-a se navodi da nadležni u BiH treba da se posvete rješavanju pitanja provođenja odluka Ustavnog suda BiH za grad Mostar, te na taj način omoguće održavanje izbora u ovom gradu.

“Mostar mora ostati jedinstvena, koherentna, multietnička jedinica lokalne samouprave, sa određenim nivoom lokalnih nadležnosti/uprave ispod nivoa grada”, poručeno je nakon sastanka.

Inzko je kazao i kako se stiče dojam da sadašnja situacija u Mostaru odgovara HDZ-u i SDA-u.

Nema zatvaranja OHR-a

UO PIC-a zaključio je da nadležni organi u BiH moraju poduzeti mjere na unaprjeđenju cjelokupne političke atmosfere te da se moraju pridržavati temeljnih principa kompromisa, dijaloga i konsenzusa tri konstitutivna naroda u donošenju odluka.

Inzko je na konferenciji za novinare kazao kako je PIC razočaran i činjenicom da su izabrani dužnosnici preuzimali obaveze koje se odnose na integraciju BiH u Europsku uniju (EU) te Međunarodni monetarni fond (MMF), a da ih nisu realizirali.

Kako je rekao visoki predstavnik na sastanku je također izražena zabrinutost u vezi s pogoršanjem stanja u pogledu vladavine prava, a posebno u svjetlu činjenice da su korupcija i političko pokroviteljstvo vidljivi elementi političkog sistema, s vrlo slabim posljedicama po one na koje se to odnosi.

Što se tiče zatvaranja OHR-a Incko je pojasnio da još nisu ispunjena “pet plus dva” uvjeta da bi OHR bio zatvoren, te da je jedan od njih knjiženje vojne imovine.

On je istakao da je drugi uvjet koji nije ispunjen pozitivna ocjena političke situacije u BiH, zasnovane na punom ispunjavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“OHR nije isti kao za vrijeme Padya Ashdowna. Njegova uloga se mijenjala, ali ne i mandat”, rekao je Inzko.

Incko kaže da je na sjednici PIC-a na nivou političkih direktora najduže raspravljano o budućnosti OHR-a i visokog predstavnika.

“Neke zemlje koje nisu naklonjene OHR-u nisu zahtijevale njegovo zatvaranje”, dodao je Inzko.

Na sastanku je, kako kaže Incko, iskazana i frustriranost odlaskom mladih iz BiH.

“Organi vlasti u BiH pozvani su da ispune Reformsku agendu. BiH treba da ispuni i uvjete iz proširenog aranžmana sa MMF-om i to hitno”, naveo je Incko.

On je dodao da je kominike ovaj put usvojen jednoglasno, bez izdvojenog mišljenja.

“Usvojen je jednoglasan stav da je potrebno raditi urgentno na priključenju EU, posebno mladi ne mogu čekati taj proces”.

 Izbori i mediji

Njegov zamjenik, Bruce Berton je kazao da se izbori naredne godine moraju provesti kako je zamišljeno.

“Izbori naredne godine se moraju provesti kako je zamišljeno, a svaki drugi scenario bio bi neprihvatljiv za međunarodnu zajednicu. Moramo potaći slobodu medija u BiH. Razgovarali smo sa nekim predstavnicima. Vidimo koliko je političkim snagama stalo da provode što strožiju kontrolu nad elektronskim medijima. Pitanje Javnog RTV servisa izaziva veliku zabrinutost međunarodne zajednice”, kazao je Berton.

O Thompsonovom koncertu: Povodom najavljenog koncerta Marka Perkovića Thompsona u Mostaru, Inzko je kazao: “Mi smo potpuno jasno osudili taj događaj. Apelirali smo na sve da izbjegavaju slične događaje, veličanje ratnih zločinaca i svi treba da djeluju u skladu sa europskim vrijednostima”, kazao je Inzko odgovarajući na novinarska pitanja.

Piše: Sanja Bjelica Šagovnović, sanja.bjelica@dnevni-list.ba

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *