Odobreno više od 2,5 milijuna, ali rudari ne prekidaju štrajk

Vlada FBiH je na je žurnoj, telefonski održanoj sjednici, donijela Odluku o odobravanju raspodjele dijela novčanih sredstava ostvarenih prodajom poduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju FBiH za uplatu doprinosa za 44 radnika JP “Elektroprivreda BiH“ d.d. Sarajevo ZD RMU Zenica d.o.o. Zenica koji su stekli uvjete za odlazak u mirovinu. Tom Odlukom, Vlada FBiH je, u funkciji Skupštine Razvojne banke FBiH, odobrila da za doprinose za MIO/PIO, zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti, prema zakonskim propisima, bude doznačeno 2.597.859,22 KM za 44 radnika JP “Elektroprivreda BiH“ d.d. Sarajevo ZD RMU Zenica d.o.o. Zenica, koji su stekli uvjete za odlazak u mirovinu a ne mogu je ostvariti zbog neuplaćenih doprinosa, priopćeno je Vlade.

Nadalje se navodi i da će podatke po županijama o neuplaćenim doprinosima za zdravstveno osiguranje i za doprinose za osiguranje od nezaposlenosti, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije dostaviti Razvojnoj banci FBiH. Za realizaciju Odluke su zaduženi Razvojna banka FBiH, Federalni zavod MIO/PIO, Porezna uprava FBiH i Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije. Kako se navodi u obrazloženju odluke, JP “Elektroprivreda BiH“ d.d. Sarajevo ZD RMU Zenica d.o.o. Zenica pokrenulo je aktivnosti za iznalaženje novčanih sredstava za uplatu doprinosa za radnike koji su stekli uvjete za odlazak u mirovinu ali nisu u mogućnosti iz svog redovnog poslovanja osigurati i uplatiti potrebna sredstva za umirovljennje. JP “Elektroprivreda BiH“ – ZD RMU Zenica je 6.12.2017. dostavilo Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije spisak 44 radnika, ovjerenu od Porezne uprave FBiH – Županijski ured Zenica i zbirnu rekapitulaciju s ukupno potrebnim sredstvima za uplatu doprinosa za 44 radnika u odobrenom iznosu.

Istodobno, bivši rudari zeničkog rudnika mrkog uglja, njih 41, nastavili su jučer štrajk glađu. Potporu su im pružili i ostali rudari, koji su završili treću smjenu. U krugu Rudnika je bilo oko 200 rudara, potvrdio je za BHRT Tehvid Smriko, predstavnik bivših randika. Rudari koji ne mogu ostvariti pravo na odlazak u mirovinu u četvrtak su, u očaju, zaprijetili i samospaljivanjem, jer život kakav trenutno imaju nije vrijedan življenja. Dvojici rudara Rudnika mrkog uglja Zenica koji štrajkaju glađu u Domu rudara u Zenici jučer je i pozlilo te ih je Hitna pomoć prevezla u Dom zdravlja, gdje im je ukazana pomoć. Radnici Rudnika mrkog uglja u Zenici odbili su prekinuti štrajk glađu, unatoč  Odluci Vlade FBiH, javlja N1. Rudari su svoju odluku obrazložili solidariziranjem sa svim radnicima te navode da će štrajkati sve dok “Elektroprivreda BiH“ ne riješi statuse ostalih radnika, njih ukupno 117.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *