ODBOR ZA HRVATE: Hrvatska mora financijski pomoći Hrvatima u BiH

U procesu gospodarskog oporavka područja u kojima žive Hrvati u BiH pomoć bi trebala pružiti i Hrvatska i to na mnogo učinkovitiji način od dosadašnjeg koji se inače ogleda kroz dva programa pomoći projektima i programima od interesa za Hrvate izvan RH.

Naime, ovih dana aktivnije se govori o potrebi izrade plana financijske pomoći za Hrvate u BiH i to kroz mogućnost mikrokreditiranja, odnosno uspostavu fonda koji bi vršio procese kreditiranja obiteljskih gospodarstava Hrvata u BiH.

Fondovi

Navedena tematika aktualizirana je na nedavnoj sjednici Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske te je posebice ukazano na potrebu da se u sheme financijske pomoći iz Hrvatske uključe i ostale institucije od strateškog značaja za Hrvate u BIH, iz društvene, kulturne i medijske sfere, ali i da Republika Hrvatska pristupi realizaciji obveza iz Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan RH. To se posebice ogleda kroz dva članka spomenutog zakonskog rješenja-53. članak jasno navodi kako Republika Hrvatska, kao oblik gospodarske suradnje s Hrvatima u Bosni i Hercegovini, susjednim i ostalim zemljama, potiče prekograničnu i regionalnu suradnju kroz vlastite projekte i pomoć pri kandidiranju na natječajima za fondove Europske unije.

 Mikrokreditiranje

Članak 54. još je konkretniji te pojašnjava kako će se sukladno važećim propisima, a u suradnji s nadležnim tijelima, udrugama i gospodarskim subjektima Hrvata u BiH, osigurati financiranje programa mikrokreditiranja obiteljskih gospodarstava i obrta te jamstveni fond za osiguranje kreditiranja malog i srednjeg poduzetništva za razvojne projekte u BiH. Odbor je u tom kontekstu posebice naglasio potrebu da se potaknu na suradnju sve lokalne, županijske i državne subjekte i predstavnike Republike Hrvatske koji imaju iskustva u korištenju sredstava iz europskih i drugih programa u koncipiranju budućih projekata i prekogranične suradnje koja bi odgovorila na realne potrebe svih sredina u BiH, posebice onih nastanjenih Hrvatima.

Inače, Hrvatska se do sada dokazala konstantnom pomoći za projekte i programe od interesa za Hrvate u BiH, kao i za kapitalne projekte u području obrazovanja i zdravstva. Logična nadogradnja svakako se odnosi na izradu projekata koji bi se mogli financirati novcem iz europskih fondova, a hvale vrijedni su i programi koji se odnose na poljoprivrednu proizvodnju.

Gospodarski segment svakako je jedan od onih koji trebaju osigurati dugoročnu održivost i razvoj hrvatskog naroda u BiH, no ne treba zaboraviti kako se tematika položaja i opstanka promatra i kroz dimenziju koja podrazumijeva politički položaj, a posebice u svijetlu potrebe promjene situacije u kojoj mu se konstantno krše prava koja mu proizlaze iz Ustava.

Jasno je kako je jedan od preduvjeta gospodarskog razvoja i stabilizacija političkih prilika u zemlji, a što je moguće ostvariti tek uz potpunu spremnost ostalih naroda u BiH na poštivanje kolektivnih prava najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda i to u prvom redu kada je riječ o Izbornom zakonu.

Piše: D. Pušić, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *