ODBIJENO 9136 PRIJAVA ZA GLASANJE IZVAN BiH: Čak pola ih iz Hrvatske i Srbije

Ukupno 9.136 prijava birača koji su se registrirali za glasovanje izvan BiH na listopadskim izborima- odlukom Središnjeg izbornog povjerenstva odbijeno je.

Više od polovice odbijenica odnosi se na one iz Srbije i Hrvatske – čak 5.073. Iz državnog izbornog povjerenstva poručuju, pravo na žalbu imaju svi, i to do sutra u ponoć, no upozoravaju, zbog velikog broja sumnjivih prijava obavjestit će nadležna tužteljstva.

”Mogu reći da smo primili negdje oko pedeset prijava birača izvan BiH gdje postoji sumnja da je došlo do krivotvorenja u pogledu gdje je došlo do promjene roka važenja identifikacijskog  dokumenta. Među odbijenim hiljadama ima 1300 prijava koje smo odbili što je na jednu adresu u inostranstvu prijavljeno od osam osoba a lični podaci iz prijave ne ukazuju na to da je riječ o porodici”, kazala je Maksida Pirić, portparol CIK BIH.

Ovo je otprilike uobičajni broj odbijenih. Uglavnom je to najveći broj prijava odakle smo ih i primili, iz Hrvatske, Srbije, Njemačke, Austrije, Švedske, Danske.

Iz Ambasade BiH u Norveškoj poručuju, CIK nije do kraja uradio svoj posao. Ambasador Nedim Makarević i njegov tim su na terenu prikupljali podatke i slali prijave u ime državljana BiH. Procjenjuje da se radi o 1300 osoba.

”Rečeno nam je da će se na mail potvrditi registracija, a pogotovo će se potvrditi od strane CIK-a, ako naglasimo da želimo da znamo da je potvrđena registracija. Evo ja do sada nisam dobio niti jednu potvrdu registracije”, rekao je Makarević.

Makarević kaže, ako on kao ambasador nije dobio potvrdu, kako će drugi građani. Ni provjerom na sajtu nije mogao da utvrdi da li je registrovan.

”Meni su telefonski rekli da sam ja registriran, iako su ove dvije poruke na portalu kada unesem svoje ime i prezime i JMBG. Prva je poruka da sam ja na spisku birača van BiH za 2014. godinu, a danas je 2018, a druga da me uopće nema”, dodao je.

Prema CIK-ovom spisku, iz Norveške je odbijeno 79 prijava. Nema odbijenih iz Rusije i Kine, iz Turske ih je samo pet.

”Negdje oko 3,5 hiljada je odbijeno zato što nedostaje validan dokaz o identitetu, dostavljan je dokument kome je istakao rok važenja. Zatim nedostaje dokaz o prebivalištu u BiH, takvih je 2367”, naglašava Pirić.

Iz Centralne izborne komisije upozoravaju birače da se na spiskovima nalazi više prijava za jedno lice, ali sa različitim adresama, te apeluju da provjere svoje adrese i jave CIK-u tačnu, jer postoji mogućnost malverzacija. Odukom CIK-a je utvrđeno da pravo glasa van BiH za sada imaj u 77.584 birača.

Birači čija je prijava odbijena ili se uopće nisu prijavili, a imaju važeću CIPS-ovu ličnu kartu moći će glasati sedmog listopada na dan izbora na svom biračkom mjestu u BiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *