Od Sarajeva do Čapljine putovanje kroz 99 tunela

Posljednja stanica vlaka je u Čapljini, na svom putovanju vlak prođe kroz 99 tunela na putu do destinacije

Vožnja željezničkom prugom od Sarajeva do Mostara, koja nudi pogled na prirodne ljepote, nezaobilazna je atrakcija za turiste koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu.
Moderno opremljeni Talgo vlak sa znatno poboljšanom ponudom Željeznica Federacije BiH (ŽFBiH), koji svakodnevno vozi na relaciji Sarajevo – Mostar – Čapljina od prošle godine ponovno je stavljen u promet, a nakon što je prethodno godinu dana izvršen remont pruge.
Linija Sarajevo-Mostar koja je proglašena jednom od 18 najljepših na svijetu prema izboru uglednog britanskog lista “Guardian”, ove godine je privukla veliki broj stranih turista, piše Anadolu Agency.
Britanski list “Guardian” opisao je bh. liniju kao izuzetno atraktivne i povoljne s izuzetnim predjelima, posebno dolinom Neretve.
“Dok cesta ide dolinom, pruga se probija kroz planine i preko vijadukta i brojnih tunela”, opisala je autorica teksta preporučujući turistima da za nisku cijenu mogu dobiti izuzetan doživljaj.
Turska turistkinja Yagmur Ozbek iz Izmira koja voli putovati vlakom na ovaj vid putovanja odlučila se zbog prirodnih ljepota koje nudi ta linija.
– Jako nam se svidjelo, putovanje je onakvo kakvim su ga i opisivali. Ljepota rijeke oduzima dah. Tokom putovanja vam neće biti dosadno i uvijek imate nešto novo i lijepo za vidjeti, pravo uživanje – rekla je Ozbek za Anadoliju.
Strojovođa Ismet Repuh koji godinama radi u ŽFBiH rekao je da je ovaj posao naslijedio od svog oca, a njegov otac od njegovog djeda. Također je ukazao na tehničke karakteristike pruge Sarajevo-Mostar.
– Posljednja stanica vlaka je u Čapljini, na svom putovanju voz prođe kroz 99 tunela na putu do destinacije. Ova linija je počela s radom prošle godine 15. lipnja. Ljudi vole putovati vlakom i zadovoljni su s vožnjom. Preći ćemo put od 160 kilometara. Vlak će do kraja sljedećeg mjeseca nastaviti prevoziti putnike na ovoj liniji – rekao je Repuh.
Repuh je dodao da je sigurnost putnika najvažnija za ŽFBiH, kao i da putovanje vozom u Bosni i Hercegovini nudi jedinstvenu priliku da se vide prirodne ljepote i put kojeg smatra najatraktivnijim u Europi.

[envira-gallery id=”80953″]
FOTO: Anadolija

Vlak koji polazi u 7.07 sati svakodnevno iz Sarajeva i vraća se u 19.45 sati iz Mostara je popularan vid prijevoza za mnoge strane turiste kao i za domaće stanovnike. Ova linija nudi mogućnost za uživanje u pogledu na jedinstvenu prirodu i krajolik BiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *