OD DEVET DO TRI

Vrijeme je za novu revoluciju, jer klasični obrazac od 8 sati rada, osam spavanja i 8 slobodnih aktivnosti je zastario. Rješenje je skratiti radno vrijeme i zaposliti više ljudi, koji će raditi manje sati dnevno, ali do poznih godina života.

 

Ako se prošlo stoljeće moglo ocijeniti razdobljem redistribucije bogatstva, ovo bi, kako ističu studija MayPlanck instituta, moglo biti stoljeće u kojemu se vrši redistribucija rada.

Na način da ljudi rade duže – do 65 ili 70 godine života, ali manje sati tjedno, dakle manje intenzivno, imajući u vidu upravo starenje pučanstva.

Uostalom studije pokazuje da radni tjedna iznad 48 sati dovodi do pada produktivnosti rada, odnosno da se radeći manje – postiže se veći efekt

Jedna Britanska studija pokazala je da su radnici produktivniji u trodnevnom radnom tjednu – čak kad je vruće u 2 i pol dana. Australijsko istraživanje na više tisuća anketiranih pokazalo je da se najbolji rezultati daju u 25 satnom radnom tjednu.

Francuzi su prednjačili u skraćivanju radnog vremena i izgleda da imaju pravo, s tim što se mora povećati fleksibilnost zapošljavanja, što je prvi izazov predsjednika Emanuella Macrona.

U EU, prema podacima Eurostata prosječno radno vrijeme je 36,1 sat. Pokazalo se da povećanje radnog vremena smanjuje učinkovitost.

U principu približava se radnom vremenu od šest sati dnevno, koliko se i može raditi produktivno.

Neke digitalne kompanije u Švedskoj već uvode 4 radna dana u tjednu. Istraživanja su pokazala da se posebno petak pokazao kao najneproduktivniji dan. A tek nekadašnja prve radne subote u mjesecu, koju su donosile više troškova nego koristi.

Zbog proračunskih poteškoća nastalih padom cijena nafte, neke pokrajine u Nigeriji uvele su trodnevni tjedan, uz iste plaće, s tim da je radnicima omogućeno ostvarivanje dodatnih prihoda u poljoprivredi u preostalom dijelu tjedna. (Program „Povratak zemlji i poljoprivredi“).

Vrijeme je za novu revoluciju, jer klasični obrazac od 8 sati rada, osam spavanja i 8 slobodnih aktivnosti je zastario.

Nije to više pitanje snage sindikata, ili karaktera nacije, tehnološki razvoj nameće takva rješenja.

Rješenje je skratiti radno vrijeme i zaposliti više ljudi, koji će raditi manje sati dnevno, ali do poznih godina života.

Piše: Ante Razum

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *