Od 2015. zaposleno 2.400 djece poginulih branitelja

Škrijelj kaže kako je trenutno je na zavodima oko 4.300 djece šehida i poginulih branitelja. Dodaje kako su mnogo od 2.400 zaposlenih od 2015. zaposleni upravo na osnovu ovog projekta

SARAJEVO – Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i stradalnika Domovinskog rata, Federalni zavod za zapošljavanje i braniteljske udruge HVO-a i Armije BiH potpisali su sporazum o zapošljavanja djece poginulih branitelja i šehida. Nezaposlenost jeste jedan od najvećih problema u poratnoj zemlji, a branitelji su se nebrojeno puta žalili kako ne da nemaju ravnopravan tretman kod zapošljavanja, nego su i diskriminirani. Upravo bi se ovakvim sporazumima te stvari trebale otkloniti pa se očekuje da će se samo do kraja tekuće godine zaposliti oko 350 djece poginulih branitelja i šehida.

– Projekt daje dobre rezultate i da se realizira već treću godinu, od 2015. kada je na zavodima za zapošljavanje bilo oko 6.700 djece poginulih branitelja i šehida. Zavod za zapošljavanje FBiH je ovu inicijativu pretočio u svoj program rada i želimo preko županijskih ministarstava i službi za zapošljavanje zaposlimo što više djece poginulih branitelja, izjavio je Bukvarević, resorno federalni ministar.

Dobri rezultati

Uz to, kaže kako ovo nije jedini projekt kojim Ministarstvo teži zapošljavanju djece onih koji su za obranu BiH dali najviše što se može, već je aktualan i projekt javnog zagovaranja direktno kod tvrtki u javnom sektoru kojima se predočavaju spiskovi nezaposlene djece branitelja prvenstveno zbog moralne obaveze da imaju prioritet u zapošljavanju i počnu živjeti od svog rada. Ove godine su u realizaciju projekta uključena ministarstva i službe za zapošljavanje sedam županija, dok je prve godine to bio samo Bosanskopodrinjska županija.

Almin Škrijelj, predsjednikom Organizacije porodica šehida i poginulih boraca, naglasio je kako je trenutno je na zavodima oko 4.300 djece šehida i poginulih branitelja. Dodaje kako su mnogo od 2.400 zaposlenih od 2015. zaposleni upravo na osnovu ovog projekta.

Jasna Zlomislić, predsjednica Udruge obitelji poginulih i nestalih branitelja Domovinskog rata HVO, pohvalila je sve što se do sada učinilo preko ovog projekta uz nadu da će se ovaj i slični projekti realizirati i u budućnosti.

Nastavak projekta

– Federalni zavod za zapošljavanje uključivši se već treću godinu u projekt zajedno s drugim županijskim institucijama, izdvojio je 1.710.000 maraka. Uvjerena sam kako će projekt biti nastavljen sve dok postoji potreba, poručila je Helena Lončar, ravnateljica Federalnog zavoda za zapošljavanje. Isto tako, ističe kako za sada nisu uključena ministarstva i službe za zapošljavanje Sarajevska, Hercegbosanske i Posavske županije.

Svemu dodajmo kako su potpisivanju Sporazuma nazočili i predstavnici ministarstava odnosno službi za zapošljavanje županija koje sudjeluju u projektu.

Piše: Dragan Bradvica, dragan.bradvica@dnevni-list.ba

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *