Bolje obrazovanje i jače gospodarstvo alati u borbi s terorizmom

Represija sama ne može zaustaviti širenje opasnih ideologija, paralelno je potrebno raditi na smanjenju siromaštva, poboljšanju obrazovanja, kao i kontinuirano raditi na jačanju suradnje u vezi političkih, ekonomskih i sigurnosnih pitanja, koji su ključni pokazatelji koji govore o spremnosti društva za borbu protiv radikalizma i terorizma, kaže Crnadak

SARAJEVO – Bosna i Hercegovina u posljednje vrijeme u očima mnogih europskih i svjetskih zemalja etiketirana je kao leglo potencijalnih terorista i mjesto na kojem jača islamski radikalizam što itekako sputava zemlju na putu oporavka. Naime, kada najviši dužnosnici Češke, Austrije ili Hrvatske govore o tome zvono za uzbunu mora biti upaljeno, a kada tome dodamo kako smo nažalost imali nekoliko terorističkih napada te odlaske na inozemna ratišta situacija je još gora. Upravo zbog toga je nužno da se apsolutno sve javne osobe ali i obični građani ograde od ove pošasti i jasno pošalje poruka kako je BiH zemlja koja će se na sve moguće načine boriti protiv ove globale pošasti.

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, upravo je podcrtao snažnu opredijeljenost naše zemlje da se na sve moguće načine bori protiv terorizma u okviru Globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a.

Jača suradnja

– BiH će nastaviti podržavati Koaliciju u diplomatskom i političkom smislu, ali i, u skladu sa svojim mogućnostima, u formi materijalne pomoći, nakon dosadašnjih donacija od ukupno oko 1.100 tona municije za iračku vojsku, poručio je Crnadak obraćajući se na Ministarskom sastanku Globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a, koji se održava u Kuvajtu. Radi se o izuzetno značajnom događaju o čemu svjedoči i sudjelovanje predstavnika 68 zemalja, kao i predstavnika EU, NATO-a i INTERPOL-a. Primjerice, američki državni tajnik Rex Tillerson bio je nazočan, a i s njim je Crnadak imao razgovore prije Konferencije. On je predstavio i dosadašnje zakonodavne aktivnosti BiH na polju sprečavanja odlaska na strana ratišta, strategije za prevenciju i borbu protiv terorizma i onemogućavanja financiranja terorističkih  aktivnosti.

– Nužno je konstantno poboljšanje suradnje zemalja Koalicije. Isto tako, represija sama ne može zaustaviti širenje opasnih ideologija, već da je paralelno potrebno raditi na smanjenju siromaštva, poboljšanju obrazovanja, kao i kontinuirano raditi na jačanju suradnje u vezi političkih, ekonomskih i sigurnosnih pitanja, koji su ključni pokazatelji koji govore o spremnosti društva za borbu protiv radikalizma i terorizma, naglasio je Crnadak.

ISIL i dalje prijetnja

Obraćajući se prisutnima, Tillerson j jasno upozorio kako borba protiv tzv. islamske države nije okončana te pozvao sve druge članove koalicije na uništavanje skupine kako bi osigurali da ISIL ne budu prijetnja nigdje drugdje u svijetu. Isto tako, navodi da se SAD izdvojiti dodatnih 200 milijuna dolara za stabilizaciju oslobođenih dijelova Sirije i pozvao druge zemlje da pomognu i u Siriji i u Iraku.

– Okončanje velikih borbenih operacija ne znači da smo postigli trajni poraz ISIL-a koji i dalje ostaje ozbiljna prijetnja stabilnosti regije, naših domova sli i svih dijelova svijeta. Bez kontinuirane pažnje i potpore članova koalicije riskiramo povratak ekstremnih skupina poput na oslobođenim područjima u Iraku i Siriji, te njihovo širenje na novim mjestima poput Afganistana, Filipina, Libije, Zapadne Afrike gdje pokušavaju naći sigurna utočišta, poručio je Tillerson.

Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a, izjavio je u kako je savez spreman odgovoriti na poziv SAD-a da NATO proširuje svoju misiju obuke u Iraku kako bi podržao rekonstrukciju zemlje nakon trogodišnjeg rata islamskim militantima.

– Moramo imati mir, rekao je Stoltenberg izrazivši očekivanje kako će ministri obrane NATO-a započeti planiranje za veću misiju na sastanku u četvrtak u Bruxellesu.

Piše: Dragan Bradvica, dragan.bradvica@dnevni-list.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *