OBRANA TVRDI DA GRBAVAC NIJE POBJEGAO ZBOG SUĐENJA: “Bio je između ovoga i razvoda braka”

Na ročištu održanom u Sudu Bosne i Hercegovine povodom kršenja mjera zabrane u odnosu na Zdenka Grbavca, Državno tužiteljstvo je zatražilo da mu se ukine jamstvo te odredi pritvor.

– Tužiteljstvo je tisuću posto bilosigurno da će se to desiti. (…) Moj prijedlog sve vrijeme je bio da prema optuženom mora ići pritvor – rekao je tužitelj Stanko Blagić.

On je istakao da optuženi od prvog dana nije bio na adresi, bez obzira što Tužiteljstvo ima dokaze da se javljao nadležnom državnom organu. Blagić je predložio ukidanje jamstva i određivanje pritvora Grbavcu.

– Bilo je smiješno prihvatiti njegovu izjavu da će se vratiti u Ljubuški i tu živjeti. To je naivno – zaključio je Blagić.

Sud BiH je ranije ove godine prihvatio jamstvo u iznosu od oko 100.000 konvertibilnih maraka (KM), te ukinuo mjeru pritvora Grbavcu. Jamstvo koje je Sud prihvatio od Grbavca sastoji se u upisu hipoteke na nekretninu u korist države. Prema podacima Tužiteljstva BiH, Grbavac se nalazi u Hrvatskoj.

– Odgovorno tvrdim da ovaj postupak nije uzrok što je otišao u Hrvatsku. Nagnala ga je obiteljska situacija – kazao je advokat Davor Šilić, pojasnivši da se jučer čuo s Grbavcem, koji mu je rekao da je “bio između ovoga i razvoda braka”.

Šilić je istakao da je Grbavac naveo da bi dolazio na suđenje ukoliko bi mu se ukinule mjere, što je Tužiteljstvo ocijenilo kao ucjenjivanje.

Grbavac je zajedno s još 12 osoba uhićen u prosincu prošle godine, da bi nakon puštanja iz pritvora, u kojem je proveo tri mjeseca, prekršio mjere zabrane izrečene od Suda BiH.

Esada i Agana Ramića, Šefika Nikšića, Adnana Alikadića, Mitka Pirkića, Redžu Balića, Hameda Lukomirka, Safaudina Ćosića, Muhameda Cakića, Ismeta Hebibovića, Almira Padalovića, Enesa Jahića, Senadina Ćibu, Zdenka Grbavca, Željka Šimunovića te Omera Borića optužnica tereti da su 1992. i 1993. godine počinili progon srpskog stanovništva s područja Konjica, i to ubistvima više desetina civila, silovanjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima.

Prema optužnici, Ramić i ostali su odgovorni i za protupravna zatočenja većeg broja žrtava srpske nacionalnosti iz grada Konjica i okolnih sela Bradina, Cerići, Zukići, Brđani, Džepi, Zagorice, Hum, Blace, Nevizdraci, Donje Selo, Vrdolje, Živanja, Sitnik, Bjelovčina, Zabrđani, Bijela i drugih naselja.

Ova djela, kako je navedeno, optuženi su počinili u svojstvu zapovjednika i pripadnika struktura Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), Teritorijalne odbrane (TO), Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i paravojnih formacija.

Jučerašnje ročište je bilo odgođeno jer se osim Grbavca nije pojavio ni njegov advokat, a Sudsko vijeće je danas pojasnilo da odvjetnik nije došao jer nije bila uredna dostava poziva.

Odluku o prijedlogu Vijeće će naknadno donijeti, javlja BIRN.

One thought on “OBRANA TVRDI DA GRBAVAC NIJE POBJEGAO ZBOG SUĐENJA: “Bio je između ovoga i razvoda braka”

  • listopad 17, 2018 at 4:47 pm
    Permalink

    Hajmo prodajte mu tu nekretninu da bude kokuz i sam ce doci imace siguran rucak naredni godina

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *