Objavljeni prvi snimci uništenih sirijskih postrojenja (VIDEO)

Sirijska državna televizija objavila je danas snimke razrušenog naučno-istraživačkog centra u četvrti Barzeh, u Damasku, koji je sinoć bio meta savezničkih projektila.

SAD su zajedno sa Francuskom i Velikom Britanijom sa petka na subotu izvršile napad na postrojenja sirijske vojske. U bombardovanju nije bilo poginulih civila.

Deset sati nakon što su projektili pogodili mete, dim se i dalje uzdizao s ruševina istraživačkog centra, u glavnom gradu Sirije, za koji Zapad tvrdi da je bio dio tajnog programa kemijskog oružja.

Savezničke snage su sinoć izvršile napad kao odgovor na navodnu upotrebu kemijskog oružja u Dumi.

Stojeći pored ruševina, Saeid Saeid, voditelj Odjela za polimere u tom centru, rekao je da su u tim zgradama provodili istraživanja i proizvodili sastojke za lijekove koje se ne može uvesti, uključujući za liječenje raka i protuotrove.

Američki general Joseph Dunford, načelnik združenog stožera, rekao je u Washingtonu da je to bio centar za istraživanja, razvoj, proizvodnju i testiranje kemijskog i biološkog oružja.

Glasnogovornik Pentagona, general-pukovnik Kenneth McKenzie, rekao je da je na taj centar ispaljeno 76 projektila i da su “uspješno uništili tri zgrade u Damasku, jednom od najjače branjenih zračnih prostora na svijetu”.

Miris požara i dima još se mogao osjetiti među ruševinama pet uništenih zgrada tijekom obilaska koji je za novinare organizirala sirijska vlada. Srušeni nisu samo kolni ulazi u centar i jedna zgrada koja je teško oštećena.

Druge zgrade uglavnom su sravnjene sa zemljom. Od nekih je ostao stajati samo jedan ugao, a betonske ploče koje su nekoć bile krovovi ili podovi vise pod čudim kutovima.

Od autobusa parkiranog u blizini nije ostalo puno više od metalnog kostura jer su mu stakla raznesena, a oštećene su i obližnje palme.

Među ruševinama na rubu lokaliteta mogu se vidjeti razbacani ostaci pougljenih knjiga, laboratorijskih maski i rukavica, dokumenata, paketa lijekova, stolica i papira, dok na drveću vise ostaci zelene i bijele laboratorijske odjeće koje je raznio vjetar..

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *