Obitelj Vladić: Franjo Vladić Kulje nije umro!

Iako Dnevni list nije bio među medijskim kućama koje su u toku jučerašnjeg dana objavili lažnu vijest o navodnoj smrti legendarnog mostarskog nogometaša Franje Vladića Kulje, na zamolbu njegove obitelji objavljujemo njihovo današnje reagiranje na jučerašnje širenje neprovjerenih informacija. 

Reagiranje obitelji Vladić objavljujemo u cijelosti i bez uredničkih intervencija.

U reagiranju obitelji Vladić stoji: 

Ovom prigodom se obraćamo javnosti zbog demanta o vijesti  smrti Franje Vladića, našeg člana obitelji.
Naime, jučer,  24. 03. 2017. godine na pojedinim Internet stranicama objavljena je lažna vijest, koja je munjevitom brzinom obišla cijeli svijet i uznemirila javnost a posebice obitelj.
Tako su potekle teške i nepoželjne reakcije.
U prvom redu obitelj su šokirale i slomile mnogobrojne sućuti, posebice njegovu suprugu Ružicu koja mu je bila u posjeti samo sat vremena prije objavljene vijesti.  Njezino nježno zdravlje osjetilo je iznenadni i šokantni udarac. Kćerke su također bile teško pogođene od vijesti, posebno kćerka koja se u tom trenutku nalazila u inozemstvu.
Sućuti su se redale na mobitelu, a da one nisu ni znale da je vijest koja je objavljena zapravo lažna!
Smjenjivali su se osjećaji boli i panike. Trebalo je mnogo vremena da obitelj shvati da je objavljena vijest zapravo čista laž.
Sada, kada se sve smirilo, članovi obitelji se pitaju tko je lansirao u medije tako tešku i bolnu vijest , koja je ranila cijelu obitelj i stvorila duboku traumu. Čime su to zaslužili?
Svaki dan su čitali vijesti pojedinih portala i imali povjerenja u te iste.
Ne možemo povjerovati u činjenicu da je netko od njihovih djelatnika tako grubo prekršio pravila novinarskog kodeksa ponašanja ovog suvremenog medija.
Znamo da su glavne smjernice  novinarske etike istinitost i točnost, poštenje i poštovanje osobnosti i privatnosti te neovisnost o pojedinim interesima, odgovornost prema društvu i pristojnost.
Ovaj put sve navedene vrednote su pogažene. Je li svjestan „taj“ novinar da je srušio povjerenje čitatelja u profesionalno obavljanje poslova i ugled svoje kuće.
Kako ubuduće vjerovati novinaru koji je prevario čitatelje i plasirao nešto što nije točno, što se uopće nije dogodilo i što je destruktivno djelovalo na cijelu obitelj. Kakav je to odnos prema čovjeku?
Neki novinari nisu svjesni svoje uloge u društvu a vrše najveći utjecaj na ljude. Oni ne znaju da je u središtu njihove informacije osoba sa svojim pravima i obvezama. Zar nije trebalo sve precizno i ozbiljno ispitati, istražiti događaj i tek onda pustiti u javnost.
Tko uopće nadzire poštovanje profesionalnog kodeksa ponašanja?
Zar senzacionalizam gospodari medijima, žive ljude sahranjuju tj. podliježu jakoj komercijalizaciji. I to samo radi zarade. Pitamo se gdje je nestao čovjek i osjećaj za drugoga? Znaju li oni razlikovati istinu od laži?
Molimo sve sugrađane, novinare i nadležne da zaustave ovu pojavu kako ne bi uskoro još neka obitelj dobila ovakvu duševnu i tjelesnu bol. Ujedno pohvaljujemo sve novinare koji poštuju kodeks ponašanja i obavljaju čestito svoje zvanje.
Svi znamo da je riječ ubojitija od bilo kakvog oružja!
Hvala!
Obitelj Franje Vladića

P.S. Pitamo se još jednom- zna li ovaj aktualni „novinar“ tko je gosp. Franjo Vladić. Ako ne zna, preporučujemo mu da pročita knjigu od gosp. Josipa Muselimovića „Dragulji Mostara“.


 

One thought on “Obitelj Vladić: Franjo Vladić Kulje nije umro!

 • travanj 14, 2017 at 12:59 pm
  Permalink

  Predlažem odštetu,
  Da se ublaži bol gospodinu Franič Vladič Kulji dajte dvadeset tisuča kuna odštete.
  To bi pomoglo da se neugodna sječanja zaborave.Objave ispravke ne koštaju ništa.

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *