Obilježena 40. obljetnica Građevinskog fakulteta SUM-a

Znanstveno-stručnim skupom „40 for the future“ u petak je u Mostaru svečano obilježena 40. obljetnica Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Na skupu su sudjelovali stručnjaci i znanstvenici iz graditeljske struke, i to iz područja konstrukcija, arhitekture i urbanizma, hidrotehnike te geotehnike i prometa.

Skup je svečano otvorio rektor Sveučilišta u Mostaru (SUM) i predsjedavajući Rektorske konferencije BiH Zoran Tomić, kazavši kako mostarsko Sveučilište vesele ovakvi međunarodni znanstveno-stručni skupovi te da je posebno značajno što se ovaj skup održava na 40. obljetnicu Građevinskog fakulteta.

„Građevinski fakultet napravio je veliki iskorak i pomaknuo granice kada je u pitanju organizacija fakulteta, nastava, znanstveno- istraživački rad, međunarodne konferencije i brojne druge aktivnosti. Oni su perjanica kada se govori o  suradnji fakulteta i sveučilišta s gospodarskim sektorom i projektnim aktivnostima SUM-a“, kazao je Tomić.

Voditelj Organizacijskog odbora skupa Goran Šunjić istaknuo je kako se radi o nizu znanstveno- stručnih manifestacija kojima se obilježava spomenuta godišnjica, a započele su s danima otvorenih vrata Građevinskog fakulteta, priopćeno je iz SUM-a.

Naglasio je kako međunarodna znanstvena konferencija „40 for the future” ima poseban značaj budući da okuplja eminentne stručnjake iz graditeljske struke te na taj način Građevinski fakultet SUM-a stavlja rame uz rame s ostalim građevinskim fakultetima u Europi.

Dekanica Građevinskog fakulteta SUM-a Maja Prskalo govorila je o utemeljenju, povijesti i razvoju tog fakulteta, s naglaskom na buduće planove.

„Od prošle akademske godine otvoren je sveučilišni preddiplomski studij arhitekture i urbanizma, a pri njegovoj provedbi referentni fakultet mu je Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Sukladno tome, od prošle akademske godine Građevinski fakultet članica je Udruge studija arhitekture i urbanizma Republike Hrvatske, što će studentima omogućiti lakše priznavanje diploma i mogući nastavak studiranja u Hrvatskoj i inozemstvu”, naglasila je Prskalo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *