Novim tehnologijama do snažnijeg razvoja poljoprivrede

Upravo je jedna od zemalja koja nije članica Unije dobila pristup jednom od najsuvremenijih tehnoloških sustava EU-a koji omogućuje do sada neviđen uvid u stanje poljoprivrednih površina. Radi se o Srbiji koja je jedina država izvan EU-a koja je uspjela ostvariti pristup satelitima Sentinel koji će im omogućiti besplatne satelitske snimke u visokoj rezoluciji, odnosno bolji uvid u stanje usjeva i kvalitetu zemljišta

Razvoj novih tehnologija otvorio je do sada neviđene potencijale kada je riječ o brojnim područjima ljudskog djelovanja, a posebice u gospodarstvu s jednim ključnim ciljem-poboljšati standarde te u konačnici unaprijediti kvalitetu života.

Zapaženo mjesto u novoj tehnološkoj revoluciji svakako pripada i uvođenju tehnoloških inovacija u poljoprivredu općenito koje već daju rezultat, a koje će u budućnosti svakako dovesti do lakšeg i učinkovitijeg procesa proizvodnje hrane. Europska unija prepoznala je ove potencijale te ulaže velika sredstva u razvoj novih tehnologija kojima će unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju, a što će u konačnici donijeti i pogodnosti za zemlje članice, ali i kandidate za punopravno članstvo.

Pobjeda na natjecanju

Naime, upravo je jedna od zemalja koja nije članica Unije dobila pristup jednom od najsuvremenijih tehnoloških sustava EU-a koji omogućuje do sada neviđen uvid u stanje poljoprivrednih površina. Radi se o Srbiji koja je jedina država izvan EU-a koja je uspjela ostvariti pristup satelitima Sentinel koji će im omogućiti besplatne satelitske snimke u visokoj rezoluciji, odnosno bolji uvid u stanje usjeva i kvalitetu zemljišta. Zahvala na takav uspjeh ide Institutu Biosense iz Novog Sada koji je svojim zalaganjem uspio pobijediti na europskom natjecanju najboljih projekata u okviru poziva Europske komisije “Horizont 2020 – timing”, a na kome je sudjelovalo više od 200 prijavljenih organizacija iz cijele Europe.

Ovaj podvig otvorio je mogućnost da se Institut naziva Europskim centrom znanstvene izvrsnosti, a Srbija priliku da uz zemlje Europske unije poput Francuske, Njemačke i Italije pristupa podacima koje sateliti Sentinel prikupljaju u okviru projekta Copernicus.

Nove tehnologije

Vesna Crnojević Bengin pomoćnica za znanost ravnatelja Instituta BioSense naglasila je kako vjeruju da je budućnost Srbije upravo u suvremenoj i učinkovitoj poljoprivrednoj proizvodnji, kazavši kako je jasno da se u svijetu, pa i u Srbiji više ne može raditi na dosadašnji klasični način. Pojasnila je kako uvođenje IT-a podrazumijeva korištenje brojnih tehnika, od senzora pa do satelitskih snimaka. Smatra i kako za nekoliko godina nećemo moći zamisliti poljoprivrednu djelatnost bez novih tehnologija.

Inače, jedna od osnovnih prednosti korištenja navedenih satelita ogleda se u činjenici kako oni pružaju uvid u stanje poljoprivrednih površina na način koji nije vidljiv golim okom. Naime, postoji mogućnost snimanja terena u termalnom i infracrvenom području čime se dolazi do iznimno vrijednih informacija o samim usjevima, ali i drugim elementima.

Suradnička Sentinel zemaljska stanica za koju je predviđeno da bude u sklopu Instituta BioSens izravno će pružiti Srbiji sve pogodnosti koje ima satelitski program Europske svemirske agencije (ESA) Sentinel.

Predložena mreža različitih vrsta senzora, raspoređena po određenoj oblasti, bit će u mogućnosti generirati ogromne količine izuzetno vrijednih podataka u realnom vremenu, koji su do sada bili apsolutno nedostupni.

Ovi podaci će biti objedinjeni sa podacima dobivenim od suradničke Sentinel zemaljske stanice, a zatim obrađeni kako bi se kreirale korisne informacije za farmere, farme, savjetodavne službe, različita poduzeća i najzad državnu upravu i sve one koji donose odluke. Krajnja informacija bit će formulirana u skladu sa potrebama krajnjih korisnika, od instrukcija za optimalnu fertigaciju ili planiranje usjeva (za farmere), do predviđanja prinosa na nacionalnoj i lokalnoj razini ili indeksa za subvencije (za državnu upravu).

Strategija

Gdje se u svemu tomu nalazi Bosna i Hercegovina? Jasno je kako smo tehnički i tehnološki na razini koja uvelike zaostaje za zemljama Europske unije, no mogućnosti za unaprjeđenje postoje, a one se ogledaju kroz daljnji proces napretka ka EU, odnosno kroz usklađivanje zakonskih i drugih propisa s politikama Unije.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo za naš je list upozorio kako smo nažalost, kada je riječ o tehničkom i tehnološkom dijelu, još uvijek u vremenu prije rata.

-Trenutno radimo s mehanizacijom i tehnologijom koja je u prosjeku 40 godina stara, kazao je Bićo. Međutim, izrazio je nadu da bi u dogledno vrijeme kroz približavanje Europskoj uniji trebalo doći do napretka.

Podsjetio je kako je jedan od ključnih dokumenata koji bi mogao otvoriti prostor za modernizaciju poljoprivredne proizvodnje u BiH Strategija ruralnog razvoja na razini BiH, a kojom su stvoreni preduvjeti za povlačenje sredstava iz EU fondova.

-Ako se sredstva budu trošila i usmjerava kako treba moguće je da brže napredujemo, naglasio je Bićo.  Inače, Strategija otvara prostor za dobivanje 30 milijuna eura što će svakako dobro doći ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji u Bosni i Hercegovini.

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *