Novi misteriozni radio signali iz svemira

Otkriveni su novi brzi radio izboji, no misterija ni dalje nije ništa bliže rješavanju.

Neidentificiranu radio emisiju iz dubokog svemira uhvatio je novi radio teleskop u Britanskoj Kolumbiji, no nije jasno odakle je točno 20 sekundi duga snimka došla, piše IFLScience.

Ovaj događaj samo je dodatno pridonio astronomskoj zagonetci poznatoj pod nazivom brzi radio izboji (Fast Radio Bursts – FRB). Ove misteriozne kratkotrajne pojave snažnog zračenja putuju preko tri milijarde godina kroz svemir a traju po nekoliko milisekundi. Nitko ne zna zašto, gdje, ili kada će se ponovo pojaviti, no pružaju neke odgovore o svemirskom okolišu kroz koji prolaze na putu do Zemlje na isti način na koji nam sonar omogućuje ‘čitanje’ morskog dna.

Najnoviji primjer otkrio je teleskop Kanadskog eksperimenta za mapiranje intenziteta vodika ( Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment – CHIME), i radi se o prvom FRB-u primijećenom na frekvencijama ispod 700 MHz, te je imenovan FRB 180725A. CHIME je aktivan manje od godinu dana te radi na mapiranju vodika, najobilnijeg elementa u svemiru. Na taj način ovaj novi svemirski teleskop može pokupiti radijske emisije skenirajući 16.000 različitih frekvencija ili 130 milijardi jedinica podataka po sekundi. Jednom zamjećeni, FBR incidenti automatski se šalju ekipi znanstvenika na daljnju analizu.

Astronomi se bave ovim svemirskim misterijem već više od desetljeća, a moguća objašnjenja idu od eksplodirajuće crne rupe, preko visoko magnetiziranih neutronskih zvijezda pa sve do vanzemaljaca. “Najsmješnije je to što je broj teorija veći od broja poznatih FRB-ova”, izjavila je astrofizičarka Emily Petroff.

Prvi put primijećeni 2007. FRB-ovi istovremeno intrigiraju i zbunjuju astronome. Od njihovog otkrića, u vezi FRB-ova potvrđeno je samo ta da dolaze iz svemira.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *