Novi britanski veleposlanik Field uručio vjerodajnice Izetbegoviću

Matthew Field, novoimenovani veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH, uručio je vjerodajnice predsjedatelju Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću. Field je u svom obraćanju istakao da je predanost Vlade Ujedinjenog Kraljevstva BiH snažnija no ikad ocijenivši da između BiH i njegove zemlje postoji partnerstvo temeljeno na uzajamnom povjerenju, iskrenosti i praktičnoj suradnji.

“Odnosi naše dvije zemlje su bliski i dugotrajni. To je partnerstvo temeljeno na uzajamnom povjerenju, iskrenosti i praktičnoj suradnji. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je predano radila kako bi pomogla ovoj zemlji da bude prosperitetna, uključujući i putem Britansko-njemačke inicijative. Ja ću se zaista truditi nastaviti raditi na tim jakim temeljima. Predanost Ujedinjenog Kraljevstva BiH nikada nije bila snažnija. Kao što je i najavljeno na Samitu o Zapadnom Balkanu održanom u srpnju u Londonu, mi ćemo udvostručiti našu pomoć razvoju regije, a time i ovoj zemlji. Nastavit ćemo podupirati vaše institucije, poslovne lidere, suce, policajce, vojnike, nastavnike, mlade… U partnerstvu s vama, spremni smo uraditi i puno više“, najavio je veleposlanik Field.

Kako je, nadalje, rekao, činjenica da su građani njegove zemlje odlučili napustiti EU će mnogo toga promijeniti no, to ni u kom slučaju neće umanjiti potporu BiH i ostvarivanju težnje građana za euroatlantskim integracijama.

“Upravo suprotno, Brexit će značiti veće, a ne manje prisustvo Ujedinjenog Kraljevstva ovdje“, naveo je.

Prilikom predaje vjerodajnica istaknuta je stalna potpora prijateljske Velike Britanije u procesu europskih i euroatlantskih integracija BiH kao i presudna uloga britansko-njemačke inicijative u pokretanju reformskog procesa i ubrzanja eurointegracije. Predsjedatelj Izetbegović iskazao je uvjerenje da izlazak Velike Britanije iz EU neće utjecati na bilateralne odnose,te da će Velika Britanija nastaviti snažno podržavati BiH. Dana je potpora identificiranju područja iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU o kojima bi BiH i Velika Britanija mogle pregovarati i koje bi mogle biti predmetom bilateralnih sporazuma dviju država.

Matthew Field na dužnost veleposlanika u BiH dolazi s dugogodišnjim iskustvom rada za britansko Ministarstvo vanjskih poslova. U svojoj karijeri je uglavnom bio nadležan za politička pitanja a dobar je poznavatelj prilika u BiH i regiji jer je prethodno radio kao šef Odjela za pitanja EU-a i politiku pri britanskom Veleposlanstvu u Zagrebu u vrijeme pregovora Hrvatske i EU o pristupu. Radio je i kao politički savjetnik u Misiji EU-a u Skopju te kao šef Političkog odjela u Delegaciji EU-a u BiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *