Nove droge prijete BiH

Najvažnije je da se nove supstance, nove vrste opojnih droga uvrste u listu opojnih droga na nivou BiH koje vode nadležna tijela – Agencija za lijekove i Agencija za suzbijanje opojnih droga, rekao je direktor Policije RS-a

Prošle godine na području Europske unije pojavilo se 60 novih psihoaktivnih supstanci, njihov broj na listi Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama povećan je na 620, a ni BiH nije pošteđena, rekla je u Banja Luci Ilze Jekabsone, predstavnik Centra.
Ona je prisustvovala radionici pod nazivom “Nove vrste opojnih droga” na kojoj su predstavnici Europskog centra i Ureda Vlade Hrvatske zaduženog za suzbijanje opojnih droga govorili o situaciji na području Europske unije.
– Najvažnije je da se nove supstance, nove vrste opojnih droga uvrste u listu opojnih droga na nivou BiH koje vode nadležna tijela – Agencija za lijekove i Agencija za suzbijanje opojnih droga. Dok god nove vrste opojnih droga ne budu uvrštene u tu listu, ne možemo izvršiti procesuiranje osoba kod kojih se pronađe opojna droga, koji preprodaju, krijumčare ili proizvode opojnu drogu, rekao je Darko Ćulum, direktor Policije Republike Srpske.
Objasnio je da se radi o sintetičkim drogama – kanabinoidima.
– To je nova droga, sintetička, kao sintetička marihuana, ima je zastupljene kod mlade populacije, rekao je Ćulum i dodao da kao i druge droge stvara ovisnost, pogotovo kod mladih.
Naveo je da je policija u pet navrata tražila da se nove vrste psihoaktivnih supstanci uvrste na listu, ali do toga nije došlo i dodao da je u Banja Luci bio slučaj u kojem su vještačili tu supstancu i utvrdili da ima psihoaktivni utjecaj.
Ilze Jekabsone, predstavnik Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama, istakla je da je pojava novih psihoaktivnih supstanci prisutna i u Bosni i Hercegovini i u zemljama Europske unije.
– Brine nas pojava novih psihoaktivnih supstanci koje jako utječu na zdravlje ljudi i mi se na europskom nivou brinemo kako da reguliramo pojavu novih psihoaktivnih supstanci i tu radimo kroz sustav ranog upozorenja, odnosno pokušavamo da reguliramo i kontroliramo pojavu novih psihoaktivnih supstanci, rekla je ona, prenosi N1.
Milan Latinović, predsjednik Komisije za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga RS, istakao je da mu je drago što su uspostavili komunikaciju i suradnju s europskim centrom za droge i praćenje ovisnosti kako bi profesionalce upoznali s iskustvima u Europi.
– Na tržištu Europe nalazi se veliki broj novih supstanci, jer to je nešto što se neprestano događa. BiH nije pošteđena i imamo određene pokazatelje, prije svega, u MUP-u RS-a za nove droge, rekao je on.
Prema njegovim riječima istraživanja koja su provodili posebno kod populacije školskog uzrasta starosti od 15 godina, pokazala su da je oko pet posto mladih imalo kontakte i upotrebljavalo osnovne, najčešće psihoaktivne supstance, kao što je marihuana.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *