NOVALIĆ: FBiH završava sve reforme iz oblasti ekonomije

U intervjuu za Vijesti.ba, premijer FBiH Fadil Novalić je, odgovarajući na pitanje zašto je toliko inzistirao na usvajanju Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak, naveo da su ta dva zakonska rješenja velikom dijelom proistekla iz njegovih vlastitih iskustava kao gospodarstvenika. “Upravo su u oblasti doprinosa i poreza nepošteni poslodavci imali najviše manevarskog prostora. S druge, pak, strane, znam i gdje su gospodarstvenici imali određenih poteškoća. Cilj ova dva zakona jes da im što više olakšamo poslovanje. Razlog iz kojeg smo odlučili povećati poreznu osnovicu je da spriječimo učestalu praksu da se radnicima dio plaće isplaćuje kroz, naprimjer, nerealno visoki topli obrok, a s ciljem da se izbjegne plaćanje poreza. Možda to radnicima na kratke staze nije značilo ništa, no dugoročno je itekako bitno da sva primanja budu uredno evidentirana jer su ona, među ostalim, osnov budućih mirovina“, obrazložio je Novalić i dodao da, prema dostupnim podacima, više od 100.000 radnika koji primaju najniže plaće nije imalo topli obrok. “Dakle, ta mjera na njih neće utjecati nikako. Bitno je istaći da topli obrok nemaju, uglavnom, zaposlenici realnog sektora, tako da će ta mjera njihovim poslodavcima donijeti veliko olakšanje. Još jedna pogodnost za gospodarstvenike vezana je za smanjenje administativnih procedura. Do sada su svaki mjesec poslodavci morali popunjavati više obrazaca, sad će sve biti svedeno na svega jedan. Moram istaći i da ova mjera ima fiskalno neutralan karakter jer smo uz povećanje porezne osnovice smanjili smo stopu doprinosa s 41,5 na 33,5%. Dakle, država neće gospodarstvenicima uzeti ni fening više. Zakonom o porezu na dohodak ćemo, pak, uvesti različite stope poreza u ovisnosti o visini plaće. Oni koji imaju veća primanja, plaćaju i veće poreze“, pojasnio je premijer FBiH.

Upitan dokle se stiglo s realizacijom Reformske agende, sugovornik Vijesti.ba istaknuo je da će se usvajanjem Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak, u FBiH završiti sve reforme iz oblasti ekonomije. “Ono gdje se nismo pomjerili s mrtve točke je vladavina prava. Polovično je urađena i reforma javne uprave. Na samom početku mandata, mi smo uveli moratorij na zapošljavanje u administraciji i, po prvi put nakon rata, broj uposlenih nije porastao, iako se nije ni smanjio“, priznaje premijer.

U dijelu razgovora o povećanju cijena goriva, za što su mnogi krivili upravo njega kao osobu koja je intenzivno lobirala za uvođenje trošarina, Novalić je istaknu da stav o tome nije promijenio. “Trošarine su nužne da pokrenemo novi investicijski ciklus i cestogradnju na prostoru FBiH. Danas je najglasniji u kritikama trošarina SDP, dok se, istodobno, hvale kilometrima autoputa koje je izgradila njihova Vlada. Pa ne misle valjda u SDP-u da je Nermin Nikšić izgradnju cesta financirao iz svog džepa. I oni su koristili sredstva iz trošarina, potrošili su sve što je bilo na računu no to ne znači da FBiH treba zauvijek prestati graditi.

Treba nam dodatni novac, a jedini način da ga prikupimo su upravo trošarine. U SDP-u su toga svjesni no, umjesto da iznose činjenice, oni su se, po običaju, opredijelili za politikantski pristup. Što se tiče samih cijena benzina, ima dio cijene na koji ne možemo utjecati, a to su svjetske prilike na tržištu nafte i međunarodna politika. Postoji, naravno, i mogućnost da se distributeri dogovore i odluče da uvođenje trošarina iskoriste da povećaju cijene iznad iznosa akcize. Država nije nemoćna u slučaju da netko pokušava zlorabiti situaciju na tržištu. Vidjeli ste da je naš pristup već donio određene rezultate“, naveo je Novalić.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *