NOVALIĆ: FBiH oštećena za 32 milijuna KM godišnje samo od putarina

Zbog Odluke o privremenoj raspodjeli prihoda od putarine za izgradnju autoputeva i izgradnju i obnovu drugih puteva, koju je Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH donio u srpnju, Federacija BiH oštećena je za 32 milijuna KM  godišnje i to samo od putarina, ističe u razgovoru za Fenu federalni premijer Fadil Novalić.

On napominje da je Vlada FBiH, zbog, kako kaže, štetnosti te Odluke po FBiH, na njegov prijedlog donijela zaključke kojima se od UNO-a BiH traži da Vladi dostavi izvještaje o uplaćenim i raspoređenim prihodima te analizu do sada uplaćenih i raspoređenih sredstava od putarina. “Na osnovu ovih pokazatelja, Vlada će dobiti informaciju o odnosima uplaćenih i raspoređenih prihoda i ostvarenoj krajnjoj potrošnji, jer je UO prekršio dva zakona: Zakon o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i Zakon o sustavu neizravnog oporezivanja u BiH“, tvrdi premijer Novalić i ističe da su ta dva zakona decidno propisala da Upravni odbor Uprave donosi metodologiju po kojoj bi se trebali raspodijeliti prihodi od cestarine za autoceste i druge ceste, a ne odluke o takozvanim privremenim raspodjelama. Upravni odbor, kršeći ta dva zakona, donosi odluku o privremenoj raspodjeli, naveo je Novalić i dodao da su za donošenje odluka UO UNO-u BiH potrebni glasovi državnog i oba entitetska ministra financija i barem jednog eksperta. “Za tu odluku su glasali svi ministri financija, iz Vijeća ministara BiH, Vlade RS i Vlade FBiH, kao i ekspert u ime Vlade RS-a, što je bilo dovoljno za njeno usvajanje“, pojasnio je sugovornik Fene i istaknuo da se načelo ravnopravnosti konstitutivnih naroda nikada nije primjenjivalo na pozicije ministara financija u BiH.

“Upravljanje financijama je ključna poluga ekonomskog razvoja i svih pozitivnih procesa u društvu, ali isto tako može biti i kočnica tim procesima. Nikada Bošnjaci nisu obnašali funkcije ministara financija niti na državnoj ni na entitetskim razinama vlasti, te nisu imali značajan utjecaj niti pravo veta kod raspodjele prihoda od PDV-a, carina, trošarina i putarina, što je više od 7 milijardi maraka godišnje“, uaključio entitetski premijer Novalić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *