Novalić: Ako treba, dat ću svih 32.000 imena novozaposlenih

Može biti da je društvena percepcija takva da smo otišli od reformskih tema i zapleli se u to ima li ili nema koalicije, ali tvrdim da Vlada predano radi samo na reformskim potezima i to daje rezultate na korist javnosti,a na štetu određenih interesnih grupa, kaže Novalić

Svi proračuni u Federaciji su nakon dugo vremena u suficitu, zaključeno je nakon jučer održane sjednice Vlade Federacije u Mostaru.

Na sjednici su usvojena konsolidirana izvješća o izvršenju proračuna u prvih šest mjeseci ove godine. Naglašavaju kako su ovi dokumenti potvrdili ono što Vlada tvrdi mjesecima, a to je da e u svim oblastima bilježi rast.

Ministrica financija FBiH Jelka Milićević je rekla da je konačno zabilježen pad javne potrošnje, smanjenje deficita, odgovornost kod zaduživanja, povećanje prohoda i smanjenje rashoda.

– Ukupni prihodi u prvih šest mjeseci 2017. godine iznose 3.854,1 milijuna maraka, što je za 323,7 milijuna maraka ili za 9,2 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, rekla je Milićević dodavši kako se bilježe povećanja kod poreznih i neporeznih prohoda, te prihoda od poreza na dobit.

U isto vrijeme rashodi su bili 3,257,7 milijuna maraka i viši su u odnosu na prošlu godinu za 0,8 posto. Plaće i naknade troškova su bile 751 milijun. Na razini Federacije, tvrdi Milićević, ti troškovi su manji za 0,5 posto, na županijskim razinama imaju povećanje od 1,46 posto, a na općinskoj razini ti su troškovi veći za 3,7 posto.

Milićević zaključuje da je suficit na razini Federacije 60,8 milijuna maraka, na razini županija 138,2 milijuna, općina 60,1 milijun, a vanproračunskih fondova 69,2 milijuna.

Ukupan broj zaposlenih na kraju lipnja prošle godine bio je 67.163, dok je na kraju lipnja ove godine broj zaposlenih u administraciji u Federaciji 67.926, što je 763 zaposlena više.

 Novozaposleni

Premijer Federacije Fadil Novalić jučer je rekao da je nakon dvije i pol godine mandata ovaj sastav Vlade ostvario pozitivne rezultate koji se mogu nazvati samo reformski procesi. Novalić tvrdi kako su svi parametri u Federaciji nakon desetogodišnjeg zastoja u rastu.

– Raste BDP i imamo u našem mandatu za 1,6 milijardi maraka više stvorene vrijednosti…Imamo 32.000 novozaposlenih, porasle su industrije, kaže Novalić i dodaje kako je najbrže rastuća industrija turizam koja je iza metalne druga najveća grana u Federaciji. Rastu i metalna, namjenska, tekstilna i drvna industrija.

– Ima i stvari koje padaju. Pala nam je nezaposlenost i to za 37.000 osoba i u zadnjih dvadeset godina ovo je prvi put da je toliko pala nezaposlenost, rekao je Novalić i dodao kako je apsolutni dug u Federaciji pao za 51 milijun eura.

Novalić je nakon niza medijskih prozivki kazao kako svakome koga to zanima može dati svih 32.000 imena novouposlenih osoba. Tvrdi kako je samo 763 osoba uposleno u svoj javnoj upravi u Federaciji, te kako su sve ostale osobe zaposlene u realnom sektoru.

Novalić kaže kako pojedine općine bilježe smanjenje zaposlenosti, ali kako Novo Sarajevo, Mostar, Visoko ili Gradačac imaju mnogo veći broj novouposlenih.

 Plan rada

Ono što još uvijek pravi problem jeste izraziti rast umirovljenika koji je u zadnje dvije godine porastao za 24 tisuće. To je posljedica olakšavajućih okolnosti i straha od novog zakona o MIO. Deficit koji je naslijeđen od 130 milijuna išao je preko 200 milijuna maraka i sada je 150 milijuna maraka. Do kraja mandata nadaju se u Vladi da će pasti na oko 50 milijuna maraka.

– Naš plan je sveden na formulu “tri puta tri”. To su tri reformska zakona, tri socijalna i tri infrastrukturna projekta. Naša politika se svodi na četiri poglavlja i to sređivanje stvari u financijskoj sferi, na tržištu rada, u sferi socijale i potpora ekonomskom rastu, rekao je Novalić.

Kada je u pitanju socijalna sfera kao najvažniji je Novalić naveo novi zakon o MIO, a kada je u pitanju infrastruktura radit će se na pomaganju hidroelektrana, gradnju brzih cesta i regionalnih cesta.

– Sve ovo su reformski potezi. Može biti da je društvena percepcija takva da smo otišli od reformskih tema i zapleli se u to ima li ili nema koalicije, ali tvrdim da Vlada predano radi samo na reformskim potezima i to daje rezultate na korist javnosti,a na štetu određenih interesnih grupa, kaže Novalić i podcrtava kako se ti rezultati ne mogu izbrisati nikakvom gumicom.

Novalić kaže kako će Vlada bez obzira na situaciju u koaliciji raditi svoj posao, a to su reforme.

Novalić je rekao kako Vlada ima rezervni plan ukoliko jesen bude burna u koaliciji koja čini vlast. Kaže kako se veliki broj planiranih reformi i projekata može uraditi i bez podrške Parlamenta, ali kako ono što je možda i najvažnije, a to su socijalni zakonu staje ukoliko ne bude podrške u koaliciji. Kaže kako akcize također predstavljaju problem, ali da će Federacija ići na rekonstrukciju regionalnih cesta iz svojih sredstava ukoliko ne bude velike gradnje koja bi se financirala od akciza.

Milićević: Ja se nadam da će pasti dobra kiša

Ministrica financija i zapovjednica federalnog stožera Civilne zaštite Jelka Milićević osvrnula se jučer i na požare koji bukte u Hercegovini. Kaže kako je Vlada upoznata sa situacijom te da je zatraženo da se poveća nadzor MUP-ova na terenu jer je očito, kako kaže, da se požari podmeću. Kaže kako su svjesni da Federacija nema ni opreme ni ljudstva da se reagira, ali je zaključeno da se napravi koordinacija odakle bi se zajednički djelovalo.

“Nadam se da ovi zaključci neće biti zaboravljeni čim padne prva kiša. Situacija nije laka, mi radimo sve što je moguće. Ja se iskreno nadam da će pasti jedna dobra kiša”, rekla je Milićević.

Naglasila je kako postoje namjenska sredstva na razini FBiH koja se mogu usmjeriti za sanaciju štete i da će se vjerojatno ova situacija sa požarima pokušati ublažiti.

Čeka se odluka umirovljenika

Ministar rada i socijalne skrbi Vesko Drljača rekao je kako je jedan od prioriteta ministarstva i Vlade stabilizacija mirovinskog sustava. On je poručio kako će u rujnu biti pokrenuta nova inicijativa za donošenje zakona o MIO u kome će se naći određene izmjene koje su inicirali umirovljenici. Vlada je predložila da se umirovljenicima koji su otišli u mirovinu do 1998. godine mirovine povećaju za 10 posto, a onima koji su otišli u mirovinu do 2007 za pet posto.

Drljača kaže kako je nedopustivo da neki umirovljenici imaju veće mirovine nego što su imali plaće. Drljača je spomenuo i zakon o radu i zakon o zaštiti, o radu, kao i onaj o štrajku koji se trebaju riješiti u narednom periodu. Kada je u pitanju najavljeni prosvjed umirovljenika u rujnu drljača kaže kako imaju dobar odnos sa umirovljenicima, te kako su im poslali prijedloge koje planiraju uvrstiti u novi zakon o MIO. Drljača kaže kako u narednom tjednu očekuje odgovor od umirovljenika o tome prihvaćaju li kompromis ili će ići na prosvjede.

Nema povećanja boračkih primanja

Ministar za pitanje boraca Salko Bukvarević se nakon sjednice osvrnuo na prosvjed demobiliziranih boraca ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu. Kaže kako Vlada na vrijeme izmiruje sve obaveze za 48.000 ratnih vojnih invalida, 42.000 obitelji poginulih, 5.000 dobitnika ratnih priznanja i 34.400 vojnih umirovljenika. Svaki mjesec za to se izdvoji oko 46 milijuna maraka, a na godišnjoj razini oko 570 milijuna maraka. Bukvarević kaže kako su svi zahtjevi boraca razmotreni, te kako je uvaženo sve ono što je bilo u nadležnosti Vlade.

“Jasno smo rekli da je 570 milijuna sa Federacije i 50 milijuna koje izdvajaju županije gornja granica sredstava za ovu kategoriju. Spremni samo da vršimo preraspodjele ali trenutno nismo u mogućnosti povećavati tu poziciju”, rekao je Bukvarević.

Naglašava kako borački savezi koji obuhvaćaju najveći broj članova prihvaćaju da sredstva ostanu na istoj razini, a da je tek petnaestak ljudi nezadovoljno i prosvjeduje.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo, dogadjaji@dnevni-list.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *