Novaković: Bošnjačke stranke su već prešutno dale suglasnost za Pelješki most

Na prvoj idućoj sjednici Zastupničkog doma državnog Parlamenta naći će se inicijativa bošnjačkih političara za revizijom pitanja gradnje mosta Pelješac-kopno u Hrvatskoj, no uvidom u dostupnu dokumentaciju vidljivo je kako je na razini stručnih grupa dvije države postignut dogovor kojim je Hrvatska napravila ustupak BiH kada je riječ o tehničkim specifikacijama mosta.

Unatoč bošnjačkom inzistiranju da pitanje mosta vežu uz tematiku razgraničenja na moru, jasno je kako se most  nalazi 400 metara od granice.

Također, u Izvješću o radnjama koje se tiču Pelješkog mosta predlaže se Vijeću ministara da prihvaća usuglašene stavove stručnih grupa BiH i Hrvatske s posljednjeg sastanka 7. prosinca 2006. godine.

Jedan od zaključaka je i kako Vijeće ministara treba zadužiti državno Povjerenstvo za granice za potpuno izvješće o njegovom radu u vezi s razgraničenjem na moru. Istodobno, u prijedlogu zaključaka navodi se i onaj prema kojem se Vijeću ministara predlaže da konstatira kako rješavanje pitanja s izgradnjom mosta Peljašac-kopno ni na koji način ne prejudicira niti stvara pravne pretpostavke u odnosu na rješavanje drugih pitanja Konvencije UN-a o pravu mora.

Sve to daje temelj za opravdan dan zaključak kako je pokušaj revizije promašen te se može tumačiti na niz načina, uključujući i prikupljanje političkih bodova i pozicioniranje pred javnošću.

Pokušaj opravdanja

Predsjednik Povjerenstva za promet i veze Zastupničkog doma državnog Parlamenta Momčilo Novaković u razgovoru za Dnevni list kaže kako su u pozadini zahtjeva bošnjačkih stranaka dvije stvari. Prva je pokušaj onih koji su od početka priče sudjelovali kao dio vlasti na razini države, a to su, podsjeća on, gotovo sve stranke iz reda bošnjačkog naroda, da opravdaju loš dogovor. Novaković je naglasio kako je upravo prešutno preko stručnih grupa pružena suglasnost da se most pravi.

-Po meni, ta je stvar završena. Ovo je naknadna pamet te je kasno. To je pokušaj da se pred javnošću koja se naglo probudila opravda nedjelovanje u cijelom razdoblju, dodao je Novaković.

Druga stvar je činjenica da je opća klima u BiH takva, upozorio je Novaković, da nitko nikomu ne vjeruje, odnosno niti jedan narod nema prijatelja u druga dva naroda. Takva atmosfera i dovodi do toga da se problematizira sve i svašta. Na upit ima li elemenata predizborne kampanje Novaković je konstatirao kako se nažalost u BiH kampanja i ne prekida.

Kada je riječ o očekivanjima od sjednice on kaže kako nije pravni stručnjak te ne može govoriti je li napravljen problem time što sporazum nije ovjeren na Parlamentarnoj skupštini.

-Možda takva vrsta sporazuma ne treba takvu verifikaciju, možda treba. Nisam pravni stručnjak, naveo je on.

Ispunjeni uvjeti

Inače, u navedenoj informaciji podsjeća se kako je Ministarstvo 2006. godine dostavilo informaciju Vijeću ministara u kojoj se traži zaključak kojim bi se Ministarstvo vanjskih poslova zadužilo da poduzme aktivnosti u cilju iznalaženja rješenja kojim bi se osiguralo poštivanje prava BiH na neškodljiv prolaz u i iz njenih unutarnjih voda.

Također, jasno se vidi kako je od 2006. godine postojalo niz razgovora koordinatora stručnih grupa i prepiski, a održana su i tri bilateralna sastanka, a na zadnjem koji je održan 7. 12. 2006., potpisana je usuglašena zabilješka u kojoj se, između ostalog, navodi kako je prihvaćen prijedlog bosanskohercegovačke strane o širini plovnog puta od 200 metara te visini svijetlog otvora mosta od 55 metara. No, Vijeće ministara na sjednici 6. rujna 2007. godine nije postiglo konsenzus oko usvajanja zaključaka predloženih u informaciji.

Jedini usvojeni zaključak je bilo zaduženje Ministarstvu civilnih poslova da zatraži od državnog Povjerenstva za granice dostavu cjelovitog izvješća o njegovom radu.

Kasnije, prilikom potpisivanja ugovora o mostu na Savi kode Svilaja resorno Ministarstvo je o Ministarstva RH dobila dokumentaciju o Pelješkom mostu, a uvidom u osnovne podatke vidljivo je kako su minimalni zahtijevani plovidbeni profili ispod mosta usuglašeni na razinama stručnih grupa upravo  7. prosinca 2006. godine. U kontekstu granice pak

Ministarstvo u ovoj informaciji navodi razmatranje uspostavljanja i rada zajedničkog tima BiH i Hrvatske za pregovore o primjeni Konvencije UN-a o pravu mora i razgraničenju na moru.

Uvažene primjedbe

Predstavnici Hrvata u institucijama BiH smatraju kako most ni na koji način ne ugrožava interese BiH. Uvidom u do sada napravljene korake hrvatsku su političari u pravu. Podsjećamo, Hrvatska je u proteklim godinama uvažila sve primjedbe što su ih vlasti BiH iznosile u odnosu projekt Pelješkog mosta. Tako je utvrđeno kako se most gradi u hrvatskim teritorijalnim vodama i to najmanje 400 metara od vjerojatne crte razgraničenja s BiH na moru. Pritom, je izmijenjen prvobitni projekt pa je visina tzv. svijetlog otvora mosta povećana na 55 metara a raspon između stupova na 200 metara što omogućuje prolazak i najvećih brodova ka Neumskom zaljevu. Iako osporavatelji izgradnje mosta ističu kako institucije BiH nisu dale suglasnost za izgradnju, jasno je kako će ti isti sada teško zaustaviti proceduru jer je Europska unija već odobrila sredstva, natječaj je raspisan, a gradnja se očekuje već ove godine. Pritom, Uniji je itekako stalo da poveže teritorij svoje članice, pogotovo jer je ulazak BiH u tu zajednicu prilično upitan u skorijoj budućnosti.

Piše: D. Pušić, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

One thought on “Novaković: Bošnjačke stranke su već prešutno dale suglasnost za Pelješki most

  • kolovoz 13, 2017 at 11:00 am
    Permalink

    Daneije vatikana nikad nebi usli u uniju zlocinci.Bih je trebala prva uci jerje pratrpila genocid zbog srpsko-hrvatskih sranja i mrznje medjusobne.

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!