Nova koalicija povećava akcize na gorivo?

Četiri puta prijedlog nije dobio većinu glasova, a kako trenutno stoje stvari, peti put mogao bi biti uspješan jer je u nekim strankama došlo do promjene stava pod žestokim pritiskom međunarodne zajednice, ali i političkih preslagivanja

Idućeg mjeseca državni parlamentarci će se po peti put izjašnjavati o prijedlogu da se za 15 feninga po litri povećaju akcize na gorivo.

Četiri puta prijedlog nije dobio većinu glasova, a kako trenutno stoje stvari, peti put mogao bi biti uspješan jer je u nekim strankama došlo do promjene stava pod žestokim pritiskom međunarodne zajednice, ali i političkih preslagivanja. Inače, povećanje akciza je uvjet za dobivanje nove tranše kredita MMF-a, a vlasti tvrde da bez toga nema izgradnje novih putova.

Zagovornici i protivnici

– Povećanje akciza je obaveza vlasti na nivou BiH, a tamo već neko vrijeme nema parlamentarne većine, ne zna se tko pije niti tko plaća. Ako se to uskoro ne riješi, neće biti aranžmana s MMF-om niti podrške Europske banke za obnovu i razvoj za izgradnju putova. Republika Srpska je svoj dio posla iz aranžmana s MMF-om i Reformske agende završila prije devet mjeseci – kazala je jučer premijerka RS Željka Cvijanović.

Usput je optužila  SDS, PDP i NDP da namjerno blokiraju razvoj i izgradnju cesta uz napomenu kako „SDA zbog unutarnjih podjela i raspada poslaničkog kluba u Parlamentu BiH nije uspjela osigurati dovoljno glasova“.

I premijer Federacije Fadil Novalić lobira za povećanje akciza jer je to jedini način da se pokrene cestogradnja. Oba entitetska premijera i predsjedatelj Vijeća ministara Denis Zvizdić insistiraju da se prijedlog usvoji uz tvrdnju da će se prikupljeni novac koristiti za izgradnju cesta, poljoprivredu i zdravstvo. Međutim, protivnici smatraju da će vlasti koristiti novac za svoje financiranje i kako će doći do lančanih poskupljenja, a najdeblji kraj izvući će poljoprivrednici.

Sve u svemu, SNSD, HDZ i SDA su za povećanje akciza. Njihov koalicijski partner SBB do sada je bio protiv uz zahtjev da se dostave precizni izvještaji o tome gdje je potrošen novac od akciza koje su do sada prikupljene i strogom kontrolom utroška svake marke.

Stvara li se nova koalicija?

Može li doći do preokreta u stavu SBB-a. Zanimljiva informacija stiže iz Saveza za promjene: o budućnosti  akciza i njihovom povećanju odlučivat će nova koalicija koja se stvara i u kojoj su SNSD-HDZ-SBB! To može uputiti na zaključak da i iza akciza na gorivo i izgradnje cesta stoje političke igre bez granica, zapravo borba za vlast i zauzimanje što boljih pozicija za opće izbore iduće godine.

Da li je i u kojoj mjeri ta nova koalicija uspostavljena, kako i koliko funkcionira, nitko ni iz vlasti niti oporbe neće da precizira. U Savezu za promjene kažu da će u Parlamentu BiH prijedlog proći ako ga podrži SBB, a navodno je SBB na to spreman kako bi „šutnuo“ SDA ili, kako se priča u političkim kuloarima, definitivno zauzeo sadašnje mjesto i poziciju SDA.

Iz SNSD-a poručuju da se samo čeka da stranke iz Federacije koje u Parlamentu BiH imaju zastupnike osiguraju 16 glasova. S druge strane, Savez za promjene čeka da vidi novi prijedlog Vijeća ministara uz čvrst stav da zakonski mora biti regulirana kontrola utroška prikupljenih sredstava i da se u zakon mora uvesti plavi dizel za poljoprivredu.

SDP i DF su i dalje protiv povećanja akciza na gorivo. SDP je svoj stav glasno ponovio prije nekoliko dana: to dolazi u obzir samo u okviru široke reforme poreznog sustava koja podrazumijeva smanjenje doprinosa i zakonsko povećanje minimalne plaće. Istog mišljenja je i DF.

Kako neslužbeno saznajemo, u Vijeću ministara prave nove računice i „tumbaju“ ranije ideje za povećanje akciza. Novi prijedlog planiraju krajem ovog mjeseca uputiti u parlamentarnu proceduru.

Piše: M. Osmović, dogadjaji@dnevni-list.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!