Nogomet kao oligopolska konkurencija

Nogomet je primjer kako se s ciljem liberalizacije i ukidanja svih ograničenja (Bosmanov zakon), došlo do ograničenog tržišnog stanja – oligopolske konkurencije, nadmetanja  nekolicine najbogatijih, što svake godine potvrđuje pregled klubova u završnici Lige šampiona. Još jedan od paradoksa liberalizma – i opomena za sve one koji ga, čak i s najboljim namjerama, promiču. Jedna od karakteristika tog tržišnog stanja jesu prepreke za ulazak, prije svega količina potrebnog kapitala (pokazuje to primjer Red Bulla u Leipzigu), ali i odano članstvo (145 tisuća članova Barcelone) ili navijači, bez kojih se ne može ostvariti ekonomija kluba.

Zadržimo se na četvrt vijeka starom engleskom Premiershipu, u kojem klubovi zarađuju 5 milijardi eura u sezoni, što je gotovo dvostruko više od bilo koje druge lige.

Osim slobodnog prometa igrača, te trenera (krenulo sa još prisutnim Arsenom Wegnerom) danas su stranci vlasnici 12 klubova (prvi je bio  Roman Abramovič u Chelseyu  2003. godine.)

Engleski klubovi nastoje biti globalni brendovi – igrali su tijekom ljeta od Sjeverne Amerike  do Kine. Njihovi simpatizeri su širom Planete, jer gledaju, uz ostalo, svoje igrače- Mihkitariana u Armeniji, Sadio Manea u Senegalu, Okazakija u Japanu, Lovrena u Hrvatskoj  ili Heung-Min Sona u Južnoj Koreji.

Prodaje televizijskih prava i brojna publika jesu dva od tri podjednako značajna izvora prihoda i profitabilnosti. Treći je sve veća profesionalnost i sofisticiranost u komercijalnim aktivnostima, primjerice prodaji kopija službenih dresova, s imenima zvijezda (“galacticosa” kako se nazivaju u Realu, na primjer.)

Pobjeda Leicestera u Premiershipu 2016., čije akcije su na kladionicama stajale 1:5000, pokušava se nametnuti kao argument da svi imaju iste prilike, odnosno da David može pobijediti Golijata.

Prije svega, sama metafora je, kako upozorava Malcom Gladwell, nategnuta – nepobjedivog Filistinskog borca pobijedio je dječak-pastir, jer je  imao suvremeniju tehnologiju – praćku.  Uz to, Leicesterov vlasnik je tajlandski milijarder Vichai Srivaddhanaprabhe.

Piše: Ante Razum

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *