Nisu ni sjeli u fotelje, a već nas posvađaše s pola svijeta

Komšić najavljuje tužbe prema Hrvatskoj, otvoreno napada tamošnje rukovodstvo i podiže tenzije, Dodik opet “gura prst u oko” SAD-u i Velikoj Britaniji, a poziva da BiH prizna Krim kao sastani dio Ukrajine dok je Džaferović prema Hrvatskoj i Srbiji odaslao poruke kako s njihove strane nema volje za rješavanje otvorenih pitanja

Izbori u Bosni i Hercegovini uvijek iznjedre brojne “pobjednike”, formiranja vlasti traje mjesecima, a kada se i formira dobar dio mandata prođe u svađama i podmetanjima. Ipak, izborom Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH većinom bošnjačkim glasovima situacija se dodatno komplicira i ostaje vidjeti što i kako dalje. Ali ono što zorno pokazuje u kakvom “apsurdistanu” živimo jeste da tri člana Predsjedništva BiH nisu ni sjeli u svoje fotelje a već nas svađaju s pola svijeta. “Otrovne strjelice” prema Hrvatskoj šalje Komšić, najavljuje tužbe, otvoreno napada tamošnje rukovodstvo i podiže tenzije. Izabrani član Predsjedništva BiH iz RS-a Milorad Dodik opet “gura prst u oko” SAD-u i Velikoj Britaniji, a poziva da BiH prizna Krim kao sastavni dio Ukrajine. Izabrani bošnjački član kolektivnog šefa države Šefik Džaferović jasno kaže da će nastaviti politiku Bakira Izetbegovića, a i on je prema Hrvatskoj i Srbiji odaslao poruke kako s njihove strane nema volje za rješavanje otvorenih pitanja.

“Oštra retorika”

Naravno, na “oštre riječi” dolaze reakcije. Hrvatski premijer Andrej Plenković, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović šalju poruke dobrosusjedskih odnosa, ali odbacuju optužbe kako krše pravila međunarodnog prava kada je u pitanju izgradnja Pelješkog mosta.

– Za razliku od gospodina Komšića, poruke mene kao predsjednika hrvatske vlade prema cijeloj BiH i našim sestrinskim strankama u BiH su bile vrlo korektne, afirmativne, pune suradnje, jasne i ključne poruke, a odnose se na to da je ne samo u vrijeme Washingtonskih, a kasnije i Daytonskih sporazuma, ključna poruka bila ravnopravnost konstitutivnih naroda. Gospodin Komšić je izabran prema postojećim pravilima izbornog zakona u BiH, no sasvim je izvjesno da su Hrvati u BiH s više od 80 posto birali Dragana Čovića i zato sam rekao da ta situacija nije dobra, kazao je Plenković.

Isto tako, jasno poručuje kako Hrvatska uopće ne krši međunarodno pravo kad je riječ o granici između dviju zemalja.

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, poručio je kako će ova zemlja i dalje graditi dobre odnose s BiH, ali i on dodaje kako to neće biti niti lako niti jednostavno.

Iz ukrajinskog su veleposlanstva istaknuli kako su neprihvatljive Dodikove ocjene da je referendum o pripajanju privremeno okupiranog ukrajinskog teritorija Ruskoj Federaciji bio legitiman i demokratski.

– Ovakve izjave potpuno su proturječne ocjenama koje su o krimskom referendumu, neovisnosti Krima i njegovom pripajanju Ruskoj Federaciji dali EU, SAD i međunarodna zajednica. Takozvani referendum zapravo proistekao iz vojne agresije Rusije na ukrajinski teritorij. Bilo koja potpora kršenju međunarodnog prava, agresiji i separatizmu može imati snažan negativni utjecaj na mir i stabilnost i na Balkanu, upozorili su iz veleposlanstva Ukrajine u BiH.

Uz to, ne treba sumnjati kako će na Dodikove optužbe reagirati i SAD i Britanija, a mnogi političari iz EU, ali i najugledniji svjetski mediji upozoravaju na opasne Dodikove teze i moguće krize za BiH koje će iz toga proizaći.

“Samostalni strijelci”

Prema tome, već sada je jasno kako će ovaj sastav Predsjedništva BiH jako teško kvalitetno surađivati, te će vjerojatno svatko biti “samostalni strijelac”. Isto tako, vrlo vjerojatno će biti vrlo malo zajedničkih stavova oko vanjske politike pa je očekivati da će svatko voditi svoju, što znači i daljnje svađe kako sa susjedima, tako i s drugim državama. Naravno, ne treba ispustiti iz vida kako niti zemlje regije, EU ali i svijeta nisu uvijek u pravu i to treba reći i ukazati na to, ali svakako ne svađana i “teškim riječima”. Kada svemu tomu dodamo kako nema mnogo nade da će buduće županijske, federalne i državne vlasti funkcionirati nešto bolje nego je to bio slučaj u ovom mandatu, jasno je da nas čekaju nove četiri turbulentne godine. Nažalost, sve to ponovno će usložiti ionako složenu situaciju u zemlji koja ima katastrofalan prirodni priraštaj, ljudi masovno bježe, pa se još ne vidi tračak svjetla na kraju dugog i mračnog tunela.

Piše: Dragan Bradvica, dragan.bradvica@dnevni-list.ba

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *