Nisu Čović i Dodik ‘namagarčili’ sarajevske stranke nego Izetbegović

Potez Drage Puzigaće je samo pečatirao značaj popune i kontrole nacionalnih klubova u Parlamentu FBiH. Izbor Puzigaće na čelo Doma naroda su izglasali i SDA i  SBB. Dokle će se lijeve stranke ponašati poput adolescenata i ovisnika od SDA koja u kritičnim trenutcima preživljava i ‘pere’ političke promašaje preko leđa ljevice.

HDZ BiH je iznenađujuće u četvrtak zatekao sarajevske stranke na spavanju.

Vođe HDZ-a BiH i SNSD-a, Dragan Čović i Milorad Dodik su očigledno prije nekoliko dana u Lukavici iskopali spasonosnu poslovničku začkoljicu i odgodili sjednicu Doma naroda Parlamenta FBiH i za izvjesno vrijeme spriječili izglasavanje Zakona o izbornim jedinicama i raspodjeli mandata. S juga zemlje će euforično klicati kako je Čović nadmudrio i pobijedio bošnjačke rivale, dok će sarajevske stranke mazati oči sarajevskom  minderu tezom kako su zajednički i na vrijeme prepoznali i osujetili pakleni plan osovine zla, HDZ BiH – SNSD, da ovlada institucijama u FBiH.

Razrađena taktika

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda parlamenta FBiH Drago Puzigaća iz SNSD-a, je svojim potpisom ‘posvjedočio’ da ponuđeni Zakon o izbornim jedinicama i raspodjeli mandata ugrožava vitalni nacionalni interes Hrvata.

Zlobnici će odmah primijetiti kako Srbin Puzigaća štiti nacionalni interes Hrvata, čime zapravo automatski ugrožava vitalni nacionalni interes svog naroda. Fanovi hrvatsko-srpskoga saveza uobličenog u partnerstvu Dragana Čovića i Milorada Dodika likuju, plaze  jezik i vade maslo bošnjačkim strankama. S obzirom da sjednica Doma naroda parlamenta FBiH nije niti započela i odgođena je zbog nedostatka kvoruma, u pravnom smislu potpisi Lidije Bradara i Drage Puzigaće ne znače de facto ništa. Ipak, vrh HDZ-a BiH je uspio u strateškoj namjeri da odgodi izglasavanje Zakona o izbornim jedinicama i raspodjeli mandata, i jasno je da je mantra stožerne stranke kupovina vremena koliko god je to duže moguće.

Pitanje je sada kada će biti sazvana i tko će poslati pozive za novu sjednicu Doma naroda.  Ako sarajevske stranke smijene Dragu Puzigaću i jednog dana izglasuju sporni Zakon sigurno je da će HDZ BiH aktivirati nove mehanizme destrukcije kao što su ovlasti predsjednika FBiH Marinka Čavare i najavljeno odbijanje stavljanja potpisa na taj zakon, zatim žalba Ustavnom sudu FBiH i napokon Čović računa i na većinu u Središnjem izbornom povjerenstvu koje će se možda izjašnjavati o eventualnoj provedbi Zakona o izbornim jedinicama i raspodjeli mandata u Domu naroda. To je sada manje više stvar političke taktike, redoslijeda poteza i političkog nadmudrivanja.

SDA i SBB imenovali Puzigaću

Međutim, u cijeloj priči oko poslovničkog šoka i famoznog ‘džokera’ Puzigaće čini se zgodnim ukazati na jedan vrlo zamagljeni odnos lijevih stranaka naspram SDA. Naime, iznenadni problem zvani Drago Puzigaća ima svoj korijen i genezu. Njega su na poziciju zamjenika Predsjedatelja između ostalih izglasali i SDA i SBB. To iz današnje pesrpektive djeluje kao grubi politički previd, međutim, bila je to pragmatična, neizbježna, potpora kao uvjet za formiranje vlasti. Dakle, za formiranje vlasti bez lijevih stranaka iz FBiH. I sada ta ista ljevica mora u paktu sa SDA i SBB-om iskihati hirove Bakira Izetbegovića i njegove tadašnje političke trgovine s Čovićem i Dodikom. Nije  dakle Dragan Čović preko Lidije Bradare i Drage Puzigaće namagarčio sarajevske stranke, nego je to prije tri godine uradio Bakir Izetbegović uz suport Fahrudina Radončića.

Unatoč toj činjenici, politički slijepci na lijevom spektru, opčinjeni mržnjom prema Čoviću i Dodiku, ne mogu se trgnuti i progledati da im SDA godinama uneređuje političke smijerove i da ih svaki put po potrebi pribije pred zid kada treba ‘oprati’ grube  promašaje i previde Bakira Izetbegovića i njegove SDA.

Ljevica ispašta zbog SDA

U tu je stupicu ljevica upala i ovog puta. Tako je u ime nekakvoga kvazipatriotizma bilo i oko famozne sapunice oko Mostara ili Izbornog zakona i niza drugih stvari. Građanske stranke nisu samostalne, često upadaju u kandže SDA, a s druge strane se verbalno zalažu za obračun s nacionalnim strankama.

To uglavnom podrazumijeva nasrtaje na politiku HDZ-a BiH i SNSD-a, dok je SDA nacionalistička stranka samo da se ne stvori dojam u javnosti kako ljevica samo najjače   hrvatske i srpske stranke tretira kao nacionaliste u ovoj  zemlji.

Ta neprincipijelnost lijevih stranaka je derogirala onu ortodoksnu lijevu opciju i nalijepila biljeg bošnjaštva i SDP-u i DF-u i manjoj Našoj stranci. Da ljevica nije dopustila da SDA bude dio tog udruženog prijedloga Zakona o izbornim jedinicama i raspodjeli mandata sigurno bi građanska opcija, ali i Zakon dobio na vjerodostojnosti i pobrao bi možda i veće simpatije i među drugim narodima i strankama.

Ovako, nekako ostane gorak dojam da i nema nekih posebnih razlika između ljevice i SDA i da je zapravo samo cilj nametnuti neka zakonska pravila i izgurati iz centra kreiranja ključnih političkih procesa HDZ BiH na razini FBiH, a onda i SNSD Milorada Dodika na državnoj razini.

To je već postalo upadljivo zabadanje prstiju u oči i ne naizlazi na simpatije i odobravanja domaće i međunarodne javnosti. Onda nikoga ne smije čuditi što Čović traži obrambene mehanizme kod Milorada Dodika. Netko ga na to prisiljava. Podilaženje SDA i podmetanje leđa Bakiru Izetbegoviću moglo bi koštati ljevicu već na sljedećim izborima u listopadu ove godine.

Piše: I. Marić, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

 

 

5 thoughts on “Nisu Čović i Dodik ‘namagarčili’ sarajevske stranke nego Izetbegović

 • srpanj 21, 2018 at 3:42 pm
  Permalink

  Muslimani zele Islamsku republiku BIH iako imaju samo 5 kantona ali uporno uz pomoc zapada zele sve da kontrolisu sto Srbi i Hrvati nikada nece dozvoliti i tako ova vjestacka nakaradna protivpravna NATO drzava funkcionise do konacnog raspada.

  Reply
 • srpanj 22, 2018 at 12:15 am
  Permalink

  Bakir je osoba sa kojom se NEmoze nista dogovoriti *Jedno misli drugo govori a trece radi,ali narod stoji iza njega.

  Reply
 • srpanj 22, 2018 at 11:24 am
  Permalink

  Mlada Bosna – odustani od gluposti ili raspiši referendum o sva tri bitna pitanja za Bosnu i to na teritoriji čitave Bosne i da vas jednom za svagda skinemo sa …. U RS može jedan čovjek jedan glas u Federaciji nemože??? Sve mora biti simetrično, a tako u Dejton kaže, ko hoće da pročita! Građani su večina u čitavoj Bosni i 62:38, procenata. Naravno taj broj svake godine rapidno raste u odnosu na one…

  Reply
 • srpanj 23, 2018 at 12:12 pm
  Permalink

  Čuj pretenciozne komentatorke Ivane – Ljevica je natjerala Čovića i Dodika da nastupaju zajednički! A njih je ujedinila težnja da rasture BiH tj. da urade ono što nisu mogli u ratu. Brača po oružju. Ljevica natjerala Čovića da uvlači Rusiju na Balkan!

  Reply
  • srpanj 23, 2018 at 6:56 pm
   Permalink

   U ratu,čiko,čović je bio u svojoj maloj rupi punio gaće! On nije zaslužan nizašta nego za ovo današnje stanje,kriv je! Ali kad vi shvatite da ni Bakir nije nimalo drugačiji,bit ce vam kasno čiko,nažalost ovdje neće bit pobjednika a gubitnici smo mi ljudi!
   Politika je kurva

   Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *