NIŠTA OD ZAKONA O IZBORNIM JEDINICAMA Dunović: Puzigaća podržao Bradaru

Zamjenik predsjedavajuće Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Drago Puzigaća (SNSD) pristao je da zajedno s predsjedavajućom Lidijom Bradarom (HDZ BiH) proglasi Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata FBiH destruktivnim po vitalni interes konstitutivnih naroda.

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović kazao je novinarima pred početak sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH na kojem je trebao biti razmatran Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH da sve upućuje da je zamjenik predsjedavajuće Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Drago Puzigaća (SNSD) potpisao zahtjev za vitalni nacionalni interes.

– Puzigaća je kao član SNSD-a, stranke koja se samo deklarativno zalaže za interes srpskog naroda, rekao da je ugrožen nacionalni interes Hrvata, a ne dozvoljava da se usvajanjem ovog zakona izvrši popuna Kluba Srba – kazao je Dunović te poručio da se samo u BiH može desiti da neko radi protiv svog naroda, umjesto da se zalaže za njega.

Pojašnjavajući proceduru vitalnog nacionalnog interesa, Dunović je kazao da su propisana dva slučaja u Ustavu FBiH.

– Jedan od načina je kada to urade 2/3 jednog kluba, u ovom slučaju je to mogao uraditi Klub Hrvata, i procedura je vrlo jasna. Zakon se stavlja na dnevni red, a ako ne dobije većinu u svakom od klubova, formira se zajednička komisija oba doma naroda. Ako se koncenzusom ne utvrdi da nije povrijeđen nacionali interes, šalje se Vijeću za vitalni interes pri Ustavnom sudu – naglasio je.

Drugi slučaj je, naglasio je Dunović, da predsjedavajuća i dopredsjedavajući Doma naroda FBiH potpišu zahtjev za vitalni interes te da u tom slučaju zakon ide na dnevni red. Ukoliko se ne dobije većina u svim klubovima, dodao je Dunović, zakon nije usvojen.

– Po svemu sudeći, drugi slučaj se već desio – zaključio je Dunović.

Dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Drago Puzigaća potpisao je akt kojim se Prijedlog zakona o izbornim jedinicama proglašava destruktivnim po vitalni nacionalni interes hrvatskog naroda.

To je izjavio novinarima Puzigaća navodeći da je to uradio jer “ovo pitanje spada u nacionalni interes jednog naroda”.

– Smatram da je potrebno postići koncenzus. Ko smatra drugačije, imaju glasanje u Domu naroda. Ako klubovi izglasaju dvotrećinski, to pitanje je riješeno, ide na Ustavni sud i zna se epilog – rekao je Puzigaća.

Komentirajući činjenicu da će Klub Srba na redovnoj sjednici 26. lipnja pokrenuti pitanje njegove smjene rekao je da je to “njihovo legitimno pravo”, poručujući da “neka rade šta god hoće”.

Ovaj predloženi zakon trebao je biti razmatran na izvanrednoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta.

Predlagači zakona, poslanički klubovi Stranke demokratske akcije, Saveza za bolju budućnost BiH, Demokratske fronte, Socijaldemokratske partije BiH i delegat u Domu naroda Predrag Kojović smatraju da zakon ima ustavni osnov i da će otkloniti blokade koje su se i dosad pojavljivale u konstituiranju Doma naroda Parlamenta BiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *